Japan is het land van de rijzende zon, superieure rijst en sushi. Maar ook het land van bizarre etenswaren en gedurfde smaakexperimenten.

’Only in Japan’
In het rijtje ‘Only in Japan’ hoort naast wespencrackers, brood in blik, tamagogani, vierkante watermeloen en octopusijs nu ook het yuzutama-ei thuis, zegt Goed Gevoel. Een ei zoals onze eieren, maar dat smaakt en ruikt naar Japan’s favoriete citrusvrucht: de yuzu.

De yuzu ziet eruit als een mislukte mandarijn. Met zijn complexe smaak die tussen een citroen, grapefruit, mandarijn en sinaasappel in zit, is het een geliefde smaakmaker voor chefkoks. De yuzu wordt vaak gebruikt ter vervanging van citroen in bijvoorbeeld desserts. En nu dus ook als ei-smaak.

Aangepast kippenvoer
De eieren worden geproduceerd op een boerderij in het zuidwesten van het Japanse eiland Shikoku. Er komt geen genetische manipulatie aan te pas.

Het yuzutama ei is een resultaat van aangepaste voeding. De kippen krijgen een speciaal dieet van yuzu-schil, kale (zeg maar boerenkool), sesamzaad en mais.

Liefhebbers van een Tarte au citron meringuée of Key lime pie zouden hun hobbykippen ook eens een citroenschillendieet kunnen voorzetten. Misschien is het zelfs wel een idee voor de in crisis verkerende Europese eiersector: naast het scharrel- en het uitloopei kan een smaakei weer zorgen voor wat nieuw leven in de kippenhouderij.

Fotocredits: ‘Yuzu’ 305 Seahill
Dit artikel afdrukken