Nieuw virus: CrAssphage
Wetenschappers van de San Diego State University in de VS zijn, min of meer bij toeval, op een nieuw virus gestuit dat bij bijna de helft van de menselijke populatie in de darmen blijkt voor te komen. Wat het daar precies doet, is nog niet duidelijk. Het virus, zo'n 100.000 DNA-letters lang, is CrAssphage virus gedoopt. Het is een bacteriofaag (een bacterievreter), die het gedrag van een van de meest voorkomende bacteriën in onze darmen kan beïnvloeden, en mogelijk een rol speelt bij chronische ziekten - dat doen andere bacteriofagen namelijk ook.

Het virus werd aangetroffen bij analyse van drie grote databases met darmmaterialen. In bijna de helft van de monsters kwam dit specifieke stukje DNA voor, dat nog nooit eerder beschreven bleek te zijn. Volgens professor Robert Edwards, de hoofdauteur van het in Nature Communications gepubliceerde onderzoek, is "het niet ongebruikelijk op zoek te gaan naar een nieuw virus en er eentje te vinden. Maar het is wel erg ongebruikelijk er eentje te vinden dat bij zoveel mensen blijkt voor te komen", citeert BBC News Health.

Vervolgonderzoek: wat doet dit virus precies?
Bacteriofagen infecteren bacteriën, waardoor die zich beter in hun omgeving kunnen nestelen of krachtiger worden. Ze vormen een kritische component van ons darmstelsel, waar ze de groei van bacteriën helpen beheersen en voor een grote soortenrijkdom zorgen. CrAssphage zou een van de meest voorkomende bacteriesoorten in onze darmen infecteren: de Bacteroides-bacteriën.

De vervolgstap is nu dat de onderzoekers gaan proberen het virus in laboratoriumomstandigheden te laten groeien om vervolgens uit te vogelen hoe het virus onze darmbacteriën beïnvloedt.
Dit artikel afdrukken