“In 1960 legde een kip tot 230 eieren per twee jaar. Nu zitten we gemiddeld op 370. Maar daarvoor is bijna nog maar de helft van het voer van vroeger nodig. En als je beseft dat de opbrengst van graan op de akkers ook is verdubbeld, zie je dat eenzelfde hoeveelheid grond tegenwoordig vier keer zo veel eieren oplevert. Dat is belangrijk nieuws voor een wereldbevolking die groeit.”

Dat zegt Servé Hermans. Hij is geneticus en statisticus en werkt voor Hendrix Genetics, een van de twee bedrijven in de wereld die de genetica van de legkip ontwikkelen. Hendrix' enige overgebleven concurrent is de Duitse Erich Wesjohann Gruppe. Beide bedrijven overzien de hele wereld van het ei en weten wat er speelt. Beiden hebben 50% van de wereldmarkt in de genetica voor ouderdieren in handen.

Efficieny-model van de landbouw is eindig
One World brengt de kern van een opmerkelijk interview met Hermans dat op 7 januari in zijn volledige versie verscheen in De Groene Amsterdammer. Hendrix Genetics, gevestigd in Boxmeer, is tot op heden altijd zeer discreet geweest in optredens naar buiten. Zelfs op congressen voor de vakwereld is Hendrix een zeldzame verschijning. In het verleden is het bedrijf regelmatig bedreigd door mensen met bivakmutsen. Maar het bedrijf wil niet langer zwijgen omdat het vindt dat het de plicht heeft iets te vertellen: het gaat fout met de legkip. Boeren kunnen door het economische efficiency-model van de landbouw niet meer overleven, zegt directeur Servé Hermans. Het is een eindige manier van met boeren omgaan.

We willen het interview hier niet parafrasen. Klik door naar OneWorld die een ingekorte versie brengt waarmee de volledige tekst prima recht wordt gedaan.

Fotocredits: Servé Hermans, ISA
Dit artikel afdrukken