Friese boeren worden geteisterd door een plaag die zelfs op satellietbeelden te zien is. Weilanden liggen er modderig en dor bij, niet door weersomstandigheden maar door heel veel kleine beestjes: muizen. Dat meldt de NOS.

Financieel in het nauw
Boer Jacob van der Wal geeft aan hoe ernstig de situatie is: ‘’Op een vierkante kilometer zitten duizenden muizen die gangen graven en alle wortels kapot vreten, met als resultaat een bruine modderpoel als weiland’’. Het malse gras waar zijn koeien normaal van eten, is verdwenen.

De plaag in Friesland is een financiële strop voor de boeren, die noodgedwongen extra voer moeten inkopen. Volgens Van der Wal valt er vanaf de zomer al geen gras meer van het land te halen: ‘’Het kost me nu al 100.000 euro en de melkprijzen dalen", aldus Van der Wal. Verzekeringen zien het als ‘bedrijfsrisico’ en keren daarom niets uit.

’Muizencrisis’
Van der Wal is niet de enige, want heel Friesland heeft te maken met de plaag. De muizen tastten al 12.000 hectare grasland aan, dat is zelfs te zien op biomassa-satellietbeelden, gemaakt door onderzoeksinstituut Alterra. Ook Wetterskip Fryslan (Waterschap Friesland) ondervindt schade omdat de muizen dijken aantasten. Het einde van de ‘muizencrisis’ lijkt echter nog niet bereikt, want ook Groningen, Drenthe en zelfs delen van Overijssel en Utrecht lopen risico. Hoe dit allemaal kan? Waarschijnlijk is de zachte winter van vorig jaar de boosdoener. De kwakkel winter van dit jaar voorspelt niet veel goeds.

Oplossing is moeilijk te vinden
Bestrijdingsmiddelen gebruiken is volgens de LTO onverantwoord door de enorme hoeveelheden die men zou moeten gebruikt. Ook het verhogen van de waterstand biedt geen uitkomst. "Dat water komt te langzaam opzetten en de muizen hebben de tijd om het hogerop te zoeken. Zo verplaats je het probleem alleen maar’’, zegt Roel de Jong van het Wetterskip Fryslan. Van der Wal hoopt dat het ministerie ruimte biedt: "Dat de regels versoepelen en we eerder mogen beginnen met het omploegen van het land, want dan gaan ze kapot".

Geen gehoor
Inmiddels richtten boeren het 'muizenmeldpunt' op, waar zich al 550 ondernemers hebben gemeld. Friese boeren hopen op een eenmalige schadevergoeding van de overheid, maar die ziet de ernst van de problematiek nog niet echt in. "Ach, een muizenplaag, dat gaat wel weer vanzelf over. Dan moeten die boeren een paar katten nemen. Maar daarmee neem je het probleem natuurlijk niet serieus", zegt Gerbert Roerink van Alterra.

Volgende week vindt een actiedag plaats. Met de voeten in de aarde/klei kunnen politici hopelijk wel worden overtuigd. Voor de camera van de NOS vertelt Wiebren van Stralen van LTO Noord, die ook regelmatig op Foodlog te horen is, dat de overheid zich nog weinig gevoelig toont voor de muizenplaag die voor getroffen boeren flink in de papieren kan lopen. Een schade van € 100.000 per boer betekent voor een flink aantal, dat ze het hele jaar niet alleen voor niets hebben gewerkt, maar zelfs hebben moeten bijbetalen. Als de overheid hen niet compenseert, zal de bank bij moeten springen en verliezen ze wat zeggenschap over hun eigen bedrijf.

Fotocredits: Muis in het gras, ChrisPerriman
Dit artikel afdrukken