Het Nederlandse bedrijf Farmfrites krijgt geen financiering meer van Europese financiële instellingen om een fritesfabriek in Rusland te bouwen. Dat nieuws werd vorige week bekend. Het Westen wil immers het Rusland van president Poetin isoleren omdat het vlucht MH17 op zijn minst indirect zou hebben neergehaald.

In de Westerse wereld wordt Poetin gezien als de schuldige aan de strijd om invloed om Oekraine, dat historisch gezien altijd binnen de Russische invloedssfeer heeft gelegen. De val van de Muur en het post-Gorbatsjov tijdperk hebben de hoop en wil van het Westen op invloed laten groeien.

'Overtredingen'
Daar blijkt ook McDonald's van te hebben geprofiteerd. De Amerikaanse burger- en fritesbakker heeft inmiddels 400 vestigingen in Rusland. Toen Rusland de Krim opnieuw innam, sloot het bedrijf daar zijn vestigingen. Van Russische zijde gingen toen al stemmen op om McDonald's Russische vestigingen te sluiten. Met als voorwendsel voedselintegriteits- en veiligheidsproblemen stelt nu de Russische voedsel- en warenautoriteit Rosselkhoznadzor dat McDonald's in overtreding is. Het bedrijf zou met e-coli's besmette salades en wraps verkopen. Daarnaast zou het liegen over de voedingswaarde van een aantal producten, waaronder de Cheeseburger een aantal ham-, kaas- en visburgers en milkshakes en ijsjes. McDonald's zegt dat niets van 'overtredingen' weet en zich als altijd in te spannen voor de beste mogelijke kwaliteit. Dat meldt Reuters.

NRC Q bracht afgelopen weekend de belangen van Heineken en Unilever in Rusland in kaart. Het eerste bedrijf verdient bijna € 1 miljard in Rusland.

Strijd en zakelijke belangen
Onderwijl braken gisteren zware gevechten uit rond de site van de crash van MH17 terwijl daar nog lijken en delen van lijken geborgen moeten worden. Het is niet ondenkbaar dat de economische sancties waarop door de EU en VS wordt gezonnen worden aangescherpt en - ondanks een oproep van de Paus - zelfs gedacht wordt aan militaire kracht.
Het FD kwam gistermiddag met een analyse die de sinds Gorbatsjov ontstane rijken een stem zou geven. Zij willen hun grote opgebouwde zakelijke en verwesterde belangen niet prijsgeven vanuit oude machts- en geopolitieke reflexen. Via Aleksej Koedrin, oud-minister van financiën en een voormalige vertrouweling van Poetin zouden zij pogen het zich opbouwende conflict te keren. Poetin heeft echter de macht en de gewone Rus die zich niet heeft kunnen verrijken achter zich.

Vlucht MH17 en Vion
In de algemene pers zijn nog geen analyses te lezen over de consequenties voor het in problemen verkerende slacht- en foodbedrijf Vion. Ondanks de benoeming van een nieuwe topman slaagt het er niet in financiering voor zijn nieuwe strategie te krijgen. Een van de problemen waar het bedrijf mee kampt is de wegvallende export naar Rusland als gevolg van de Afrikaanse varkenspest. Bij verscherping van het vliegtuigconflict raakt de mogelijkheid op hervatting van de export via de aangespannen WTO-procedure verder uit zicht. In dat geval vullen de koelhuizen die nu reeds een (te) groot beslag op Vion's liquiditeiten leggen zich verder.
Zo kan vlucht MH17 opeens een totaal onverwachte finale bananenschil voor de herstart van het kwetsbare bedrijf met 7 miljard euro omzet blijken.
Dit artikel afdrukken