Dat zegt de nieuwe EU-commissaris voor landbouw, de Ier Phil Hogan. Hij was deze week op bezoek in Nederland bij staatssecretaris Sharon Dijksma. Een van de gespreksonderwerpen was de wens van Nederland om zijn melkveehouderij een zogenaamde ‘zachte landing’ te gunnen door onze koeienboeren niet te beboeten voor het overschot aan productie dat ze alvast maken om zich voor te bereiden op nieuwe regelgeving.

Hogan gaf ons nul op het rekest, maar maakte tegelijk duidelijk dat Nederland wat hem betreft aan de stoomfluit van de intensieve productie moet trekken.

Boete voor teveel
De EU hanteert tot 2015 melkquota. Wie meer melk produceert dan is afgesproken met Brussel moet een heffing betalen voor dat overschot, de zogenaamde superheffing. Sinds 2008 is bekend dat de superheffing gaat verdwijnen, maar tot april 2015 van kracht blijft. Nederlandse boeren zijn echter al vooruit gaan lopen op de afschaffing. Vanaf dat moment mogen ze zoveel produceren als ze kunnen binnen de geldende milieu- en dierwelzijnseisen. Daardoor produceert Nederland al jaren meer melk dan is toegestaan.

Op gezette tijden - als de melkprijzen laag zijn, zoals ook nu weer - vragen de boeren om verzachting van de boete omdat zij immers anticiperen op de toekomst. Europa wijst dat steevast af, omdat andere landen die geen anticipatiegedrag laten zien dan ongelijk behandeld zouden worden. Ook Hogan doet dat. Als er nu teveel gemaakt wordt, hadden ze maar beter moeten plannen, zegt hij op Boerderij. Dan hadden ze op tijd klaar kunnen zijn voor hun productiegroei, zonder nu al, naast de kosten voor hun investering, ook nog eens een boete te moeten incasseren.

Concurrende bedrijfstak
De NRC sprak met Hogan. Tegenover de krant zei hij volop te geloven in de Nederlandse intensieve landbouw. De wereld moet gevoed worden en dat moet ook vanuit Europa gebeuren. Hogan wil, zo schrijft de krant, “van de landbouw een bedrijfstak maken zoals elke andere, waarin het draait om concurrentie, innovatie en groeiende werkgelegenheid. Dat kan ook, omdat er in de rest van de wereld groeiende vraag is naar landbouwproducten. Chinezen drinken bijvoorbeeld steeds meer melk, terwijl de melkconsumptie in de EU zelf stabiliseert en zelfs wat afneemt.”
Wat Hogan betreft mag de Nederlandse boer dus best flink aan de uiers van zijn koe trekken. Alleen niet vóór 2015.

Hogan geeft overigens aan dat de boete van €130 miljoen die Nederland moet betalen de EU prima uitkomt, maar dat het hem daar natuurlijk niet om gaat. “Ik heb het geld liever niet”, zegt hij.

Fotocredits: Koeien bij Koudekerk, Martijn vdS
Dit artikel afdrukken