Streekproducten zijn populair. Maar je kunt er ook streken mee uithalen.

De Vlaamse vleeswarenfabrikanten Ter Beke en Guina maken al jaren Ardense worst. In het Frans noemen ze die saucisson d'Ardenne. Dat was geen probleem tot het Waalse gewest Ardennen bedacht dat iets alleen Ardens (zoals Vlamingen zeggen; wij zeggen 'Ardenner') mag heten als het ook echt uit de Ardennen komt.

Streekwetgeving en oudere rechten
Dat is nu vier jaar geleden. Ardense worst kreeg een heuse streekbenaming. Daarmee verkregen de Walen een wettelijke basis voor de eisen waar de titel 'Ardens' aan moet voldoen. Omdat alleen salami's die daadwerkelijk worden gemaakt in de Ardennen nu nog 'Ardens' mogen heten, moesten de vleeswarenmakers kiezen: verhuizen naar de Ardennen voor een van hun producten of het product staken? Ter Beke besloot voor een andere weg te gaan en stapte naar de rechter.

RetailDetail meldt hoe het afliep: de Vlaamse bedrijven verloren hun oude recht en verworven marktpositie voor de Belgische Raad van State. Het argument? De worst wordt niet in de Ardennen gemaakt. Dat klopt, maar de naam van de worst is een soort- en geen herkomstnaam, zeiden de fabrikanten. Daar kon de hoogste rechter niets mee. Er is immers opeens streekwetgeving.

Terecht?
Of het oordeel terecht is? Dat kun je zelf beoordelen door jouw antwoord te bepalen op de volgende vraag: zou het terecht zijn als Keulen plotseling aanspraak maakt op Keulse leverworst die alleen nog maar in Keulen gemaakt mag worden?

Als je 'nee' antwoordt, dan vind je Keulse leverworst een soortnaam. Als je 'ja' antwoordt, dan denk je dat Keulse leverworst uit Keulen komt. De kans dat je Keulse leverworst uit Keulen komt, is echter nagenoeg nul.

Fotocredits: Ardenner worst, Ter Beke
Dit artikel afdrukken