Terwijl in Nederland de kust weer bijna vrij is gegeven voor het vervoer van eieren en kippen, kwam gisteren het bericht dat in Nedersaksen een geval van vogelgriep is vastgesteld. Vandaag werd bekend dat het om het gevreesde H5N8-virus gaat, dat Nederland een aantal weken op slot zette. Nedersaksen grenst aan onze noordelijke provincie Groningen.
Ook werd vandaag duidelijk dat in Italië een geval van H5N8 is vastgesteld.

Onzekerheid
De pluimveesector toonde zich opgelucht over de versoepeling van de maatregelen die de Nederlandse kipsector volgens Rabobank vermoedelijk een veelvoud kost van de geraamde directe schade van €40 miljoen. Professor Arjan Stegeman gaf al aan dat we slechts 2 eendenpoepjes hebben om de oorzaak van de uitbraken aan op te hangen. We verkeren in onzekerheid. Ze kunnen steeds overal optreden. En dat blijkt dus ook het geval.

Inkoop waar geen risico is
Onderwijl moeten afnemers hun maatregelen nemen. Omdat overal uitbraken kunnen optreden, is geen enkele grote verwerker of detaillist nog zo gek om alleen in te zetten op Hollands product. Daarmee zijn dan ook de Nederlandse kip of het ei voorbij. Zij kopen in waar geen ziekte of risico daarop heerst. Dierziekten in de moderne wereld nopen tot zo'n beleid. Die les leert ons de vogelgriep 2014 in Europa.

Uiteraard gaat dit in tegen de trend van local for local productie. De realiteit van de dierziekten laat ons zien dat die niet altijd realistisch is, tenzij we accepteren met enige regelmaat mis te grijpen in het winkelschap. Een ander probleem zit in het dragen van de kosten. Noch de vlees-, noch de legkipsector kunnen met enige regelmaat schadeposten van enkele tonnen per bedrijf verstouwen. Ook die zullen door iemand gedragen moeten worden als we af en toe ook een Hollandse kip of ei willen.

Fotocredits: buitenkip, Martin de Witte
Dit artikel afdrukken