Na een succesvolle start in Groot-Brittannië (sinds 2008), ging Jamie Oliver vorig jaar met zijn campagne 'Jamie's Ministry of Food' naar Australië. Jamie's Ministry of Food bestaat uit een 10-weken durend programma dat in verschillende centra en met ondersteuning van een mobiele keuken aangeboden wordt. Onderzoek, gepubliceerd in BMC Public Health, laat zien dat de goede resultaten (niet alleen een verschil in houding ten opzichte van gezond eten, maar ook in gedrag bij het kopen van gezond voedsel) tot langer dan 6 maanden na afronding van het programma nog voortbestaan.

In Jamie's Ministry of Food worden mensen aangespoord om hun kookvaardigheden te ontwikkelen zodat ze snel en gemakkelijk eenvoudig, vers en gezond eten konden maken. Het programma is gebaseerd op een Brits initiatief uit de Tweede Wereldoorlog. Toen leerde de overheid mensen mensen hoe ze zich verstandig konden voeden met de beschikbare rantsoenen.

Minder fast food, meer groenten en fruit voor hetzelfde geld
Het programma werd gevolgd en geëvalueerd door wetenschappers van de Deakin University en de universiteit van Melbourne. Dat deden ze met vragenlijsten: bij de start van het programma (694 deelnemers), na 10 weken (383) en zes maanden na afloop (259). Opvallendste resultaat: in de loop van het programma gingen de deelnemers minder geld uit geven aan fastfood. Daar stond tegenover dat ze gedurende het programma juist meer geld gingen besteden aan groenten en fruit, terwijl hun totale uitgavenpatroon niet wijzigde. Ook nam de kennis van de deelnemers over gezond eten (met betrekking tot suiker en zoutinname) toe in vergelijking met een controlegroep.

Het onderzoek bestond naast een vragenlijst ook uit een aantal interviews. Een van de geïnterviewden zegt in Medical News Today: "Ik propte die vette dingen (in mijn boodschappenkar) en ik wilde niet veranderen en nieuwe dingen proberen, wat me meer geld kostte, en nu probeer ik al die nieuwe dingen uit, ik geef misschien een beetje meer uit aan verse groenten en fruit dan hiervoor maar... Dat is prima als het betekent dat we al die zooi niet meer kopen...".

Vaker samen aan tafel eten
De onderzoekers constateerden behalve een verandering in houding ook een toename van het zelfvertrouwen bij het koken en in sociaal gedrag. Er werd vaker samen aan tafel gegeten, hetgeen geassocieerd wordt met verbeterde gezinsverhoudingen. Ook betrokken sommige deelnemers hun kinderen meer bij het koken en gaat veelal gepaard met het eten van meer groenten en fruit. Hoofdonderzoeker Jessica Herbert (Deakin University) stelt dat de meeste verbeteringen ook een half jaar na afloop van het programma nog stand hielden. "De blijvende significante verbeteringen in de kookhouding, kennis en gedrag van de deelnemers waren weliswaar klein, maar droegen allemaal samen toch bij aan een stap in de goede richting naar gezond eetgedrag. Deze resultaten dragen bij aan het weinige bewijs dat er is met betrekking tot de brede impact van interventies op het gebied van kookvaardigheden."

Jamie licht de resultaten op zijn eigen wijze in onderstaand filmpje nog eens toe:



Fotocredits: Jamie's Ministry of Food Australia
Dit artikel afdrukken