Niet alleen alcoholisten krijgen te maken met (dodelijke) leverziekten. In Groot-Brittannië is het aantal overlijdensgevallen door leverfalen de afgelopen 10 jaar met 25% gestegen - vooral bij mannen. Op dit moment is het de vijfde doodsoorzaak in het Verenigd Koninkrijk, maar als we er niets aan doen zal leverfalen in 2025 tot de top-2 van overlijdensoorzaken behoren, voorspelt de Britse Liver Trust.

Any time, any place, anywhere
We zijn het afgelopen decennium veel gemakkelijker en meer alcohol gaan drinken. Wie drinkt er niet een biertje na het werk? Een glas wijn bij het eten? Nog even een afzakkertje in het café? Alcohol is overal aanwezig, volledig geïntegreerd in het sociale leven en bovendien onlosmakelijk verbonden met het dagelijks leven. Bij het boodschappen doen leg je net zo gemakkelijk een fles wijn in het mandje als een pak melk.

En daar zit hem de kneep. Omdat we bijna ongemerkt iedere dag wel alcohol drinken, krijgt onze lever nooit meer de gelegenheid zich te herstellen. "De meeste mensen die sterven aan de gevolgen van leverfalen zijn geen alcoholverslaafden, zegt Andrew Langford van de British Liver Trust tegen De Morgen. "Het zijn mensen die iedere dag drinken. Niet echt heel veel, maar wel iedere dag."

Steeds drie dagen niet drinken
Wil je dat gevaar reduceren? De remedie is eenvoudig, zegt Langford op de Mail Online. "Als je drinkt, moet je daarna twee tot drie dagen niets drinken om je lever de kans te geven te herstellen. Ongeacht hoeveel je drinkt." Het belangrijkste element van dat voorschrift is de aaneengeslotenheid van de alcoholvrije periode: minimaal 48 uur zonder ook maar één druppel alcohol. Om je daarbij te helpen, heeft de British Liver Trust de app Spruce gelanceerd.

Fotocredits: levercirrose, Ed Uthman
Dit artikel afdrukken