H.J. Heinz Co., de maker van ketchups, sauzen en andere voedingsproducten, is door een Oost-Chinese voedsel- en warenautoriteit op de vingers getikt wegens de vondst van lood in een product dat het bedrijf in China verkoopt.

Lood in cereals
In cereals bestemd voor jongere kinderen vond de autoriteit hoeveelheden lood die boven de wettelijk toegestane normen liggen. Het gaat om het product AD Calcium Hi-Protein Cereal. Dat meldt Reuters.

"Ik denk dat Heinz nu fors in de problemen zit omdat Chinese ouders beslist geen enkel gedoe dulden over de voedselveiligheid van baby en kindervoeding", zegt Shaun Rein die voor de China Market Research Group de Chinese markt volgt.

'Geïsoleerd geval'
De voedsel- en waren autoriteit van de provincie Zhejiang zegt deze week nog met verdere informatie te komen. De autoriteit laat weten te hebben vastgesteld dat er meer dan 0.2 milligram lood per kilo in de Heinz-cereals is aangetroffen. Bijna 1.500 grootverpakkingen van het product zijn reeds op last van de autoriteit vernietigd. In Guangzhou staan nog 153 verpakkingen gereed om te worden vernietigd.

Heinz heeft het product van de schappen gehaald en zegt dat het gaat om een voorzorgsmaatregel. Het zou te maken hebben met een soja-ingrediënt in de batch waaruit de verpakkingen zijn genomen. Het zou bovendien gaan om een 'geïsoleerd geval'. Verdere 'uitvoerige tests' zouden hebben laten zien dat er geen reden is aan te nemen dat er meer aan de hand is, zegt het bedrijf.

20% van de Chinese bodem vervuild
Lood is een issue in China. Iedere ouder weet dat het schadelijk is voor de ontwikkeling van een kind. 'Lood in kindervoeding' zorgt daarom voor een grote angstfactor, zegt Reuters. Daarmee kan dit schandaal een grote bedreiging vormen voor het merk Heinz, dat recent eigendom is geworden van multimiljardair Warren Buffet's investeringsfonds Hathaway.

Chinezen hebben vertrouwen in buitenlandse producten omdat ze hun eigen landbouw niet betrouwbaar en veilig genoeg achten. Dat vertrouwen moeten ze dan wel waarmaken.
Reuters merkt op dat 20% van de Chinese landbouwgrond vervuild is met zware metalen en chemische reststoffen. Een oppervlakte ter grootte van België zou zelfs niet meer geschikt zijn voor landbouw.
Dit artikel afdrukken