De Duitse schandaal-onderzoeksjournalist Günter Wallraff onderzocht de keukenhygiëne en voedselveiligheid bij Burger King in Duitsland. De 90 filialen worden sinds een jaar beheerd door Yiko-Holding GmbH, schrijft Der Spiegel.

Wallraffs oordeel werd zondagavond op RTL uitgezonden en was vernietigend. Koks gingen naar de WC en maakten die soms schoon om daarna meteen weer aan het werk te gaan. Producten die over hun houdbaarheid heen zijn, zouden niet worden weggegooid, maar worden verkocht. Om dat te kunnen doen, zou grootschalig met labels worden gefraudeerd. Tevens zou het bedrijf rommelen met arbeidsvoorwaarden.

De uitzending werd bekeken door 3.8 miljoen mensen. Burger King reageerde gisteren en zei de kritiek te aanvaarden, te vinden dat het blootgelegde niet kan en nu maatregelen te nemen.

Hoe erg het echt was, blijft de vraag; er zijn immers nooit zieken of doden geconstateerd door het eten van Burger King producten. De door Wallraff gesuggereerde ernst van de situatie lijkt niet in verhouding te staan tot de afwezigheid van geconstateerde problemen. Yiko lijkt zich echter te realiseren dat het moet bukken. Blijven staan kost klanten.
Dit artikel afdrukken