Psychologen nemen volgens Der Spiegel een nieuwe trend waar. Ze hebben er een naam voor. Orthorexie is de ziekelijke psychische aandoening om gezond te willen eten. Gezond is zo nauw gedefinieerd voor de zieke dat hij of zij bijna niets meer wil eten en daardoor sterk vermagert en het uiterlijk krijgt van iemand die anorexisch is.

Ziekelijk gezond
"Melk is taboe, suiker sowieso, tarwe kan echt niet en zelfs gangbare groenten en fruit komen niet meer op tafel. Alleen heel specifiek voedsel kan nog, in extreme gevallen zelfs alleen uit eigen tuin. Veel mensen zijn zo druk met gezond eten, dat het ziekelijk wordt." Met die woorden opent Der Spiegel zijn artikel.

De Duitse vereniging voor endocrinologen waarschuwde onlangs voor mensen die van gezond eten bezeten zijn geraakt. Niets kan meer, alles moet zoals het eigenlijk niet kan.

Mensen die door orthorexie getroffen worden, vermageren sterk en vertonen gebreksverschijnselen. Ze vereenzamen omdat ze nergens meer kunnen eten. Volgens psychiater en psychotherapeut Ulrich Voderholzer treedt bij het begin van de vereenzaming de ziekte echt naar buiten. "Op dat moment neemt het ziekelijke dimensies aan. Ook het risico op een depressie komt op dat moment in zicht omdat mensen hun relaties en stabiliteit verliezen."

Veganisten verhoogd risico
Beginnende veganisten blijken een verhoogd risico op orthorexie te hebben. Vanuit een sterk moreel en gezondheidsgericht wereldbeeld moeten ze in korte tijd al hun eetgewoonten veranderen. Daardoor kunnen ze in het zojuist beschreven isolement waarin een mens zich geheel opnieuw moet uitvinden terecht komen.
Voderholzer geeft een pragmatische zielenknijpersdefinitie van orthorexie: "het is vaak het gevolg van de wil je plekje te vinden in onze complexe samenleving. Gezond eten neemt de plaats van religie in en moet het gevoel van eigenwaarde invullen."
Dit artikel afdrukken