FrieslandCampina waarschuwde vandaag zijn boeren. Ze gaan minder voor hun melk krijgen. Dat komt omdat Rusland - dat naar eigen zeggen 'slechts een heel gering deel van de totale omzet' uitmaakt - geen kaas meer afneemt. Daarom gaat FrieslandCampina nu melkpoeder maken van de melk die anders in de voor Rusland bestemde kaas ging. Voor die melkpoedermelk gaat FrieslandCampina iets minder betalen.

Nieuw-Zeeland: meer melkpoeder leidt tot prijsbederf wereldmark
Wat FrieslandCampina doet is voorspelbaar. Eerder deze week waarschuwde Nieuw-Zeeland dat de alternatieve verwerking van voor Rusland bestemde zuivel in melkpoeder door EU-landen en de VS wereldwijd tot bederf van de melkpoedermarkt zal leiden. Rabobank-analisten bevestigden die analyse. Het lijkt FrieslandCampina niet te deren. Toch zal het mogelijk de prijs van melkpoeder onder druk zetten en daarmee die van melk ook nog eens in een tweede ronde verder omlaag kunnen duwen.

Consequenties voor financiële verplichtingen Nederlandse melkveehouderij
Nederlandse melkveehouders steken zich op dit moment in de schulden om nog meer melk te kunnen produceren omdat de beperkingen van melkquota in de EU verdwijnen; boeren willen en kunnen nu groeien om hun kostprijs te verlagen en meer melk in de markt zetten. De Russische ontwikkelingen kunnen echter hun vermogen om aan rente- en aflossingsverplichtingen te voldoen, flink aantasten. Ze vormen dan ook een bedreiging voor hun bedrijfsvoering, ook al treft het Russische embargo slechts dat ' heel geringe deel' in de afzet van FrieslandCampina.

FrieslandCampina zegt deze strategie te volgen omdat de getroffen volumes onder het interventieniveau liggen dat recht geeft op EU-steun. Anders zou het bedrijf dus mogelijk liters melk uit de markt hebben gehaald. Nu ziet het zich gedwongen marktbederf als mogelijk gevolg maar te accepteren, zou je in dat statement kunnen lezen.
Dit artikel afdrukken