Zoals het er nu uitziet, herovert Frankrijk in 2014 de toppositie als grootste wijnproducent ter wereld. Sinds 2012 moest het die plek afstaan aan Italië. De Franse wijnoogst van 2014 wordt geschat op 46,2 miljoen hectoliter. Dat maakte de Organisation internationale de la vigne et du vin (OIV) donderdag bekend. Een stijging met 10% ten opzichte van 2013, waar een daling van 15% in Italië tegenover staat. Dat land verwacht dit jaar 44,4 miljoen hectoliter te produceren. Nummer drie op de wereldranglijst is en blijft Spanje.

Weergoden sparen Frankrijk en Duitsland
Ook dit jaar blijkt het weer in diverse regio's van Europa de bepalende factor te zijn geweest. In Frankrijk ging het dit jaar goed, maar in Italië, Spanje en Oost-Europese landen als Bulgarije, Roemenië en Slovakije gooiden de weergoden roet in het eten waardoor hun productie daalde. Duitsland ziet dit jaar zijn wijnproductie met 16% groeien, naar 9,7 miljoen hectoliter. Dat meldt Le Monde.

Buiten Europa is 2014 ook een goed jaar voor de VS (ondanks de aardbeving en droogte), die opklimmen tot de vierde plaats op de ranglijst van wijnproducerende landen. Ook Argentinië, Nieuw-Zeeland, Australië en Zuid-Afrika produceren dit jaar meer wijn dan in 2013. Chili valt daarentegen terug, en over de opkomst van China - in 2013 nummer 8 op de ranglijst - zijn nog geen cijfers bekend.

6% productiedaling, consumptie stabiel
Wereldwijd schat de OIV de wijnproductie in 2014 op 271 miljoen hectoliter. Dat is een daling van 6% ten opzichte van 2013 (287,6 miljoen hectoliter). Toch hoeven wijnliefhebbers zich geen zorgen te maken. We drinken met z'n allen naar verwachting in een jaar 'slechts' 243 miljoen hectoliter. Dat cijfer is redelijk stabiel, zodat er dus ook een jaarlijkse extra voorraad van 40 miljoen hectoliter wordt opgebouwd. Franse wijnmakers zijn erg blij met de ruime oogst: zij kunnen daarmee hun geslonken voorraden - na twee magere oogstjaren - weer aanvullen.
Wat nog wel even spannend blijft, vooral voor de Franse kwaliteitswijnen die met elkaar goed zijn voor een exportcijfer van 7,8 miljard euro: hoe is de kwaliteit dit jaar? Roland Masse, van de beroemde wijnveiling in de Hospices de Beaune (16 november dit jaar) is optimistisch: "Ondanks de chaotische meteorologische omstandigheden zou het wijnjaar 2014 van een goed kwaliteitsniveau moeten zijn".

Aan zulke uitspraken kunnen geen garanties worden ontleend. Wijnboeren zullen altijd zeggen dat hun oogst prima te drinken is.

Fotocredits: 'vendanges , domaine Roger SABON (Châteauneuf-du-Pape,FR84)', jean-louis Zimmermann
Dit artikel afdrukken