Afgelopen weekend liet de Duitse minister van Landbouw, Christian Schmidt, zich ontvallen dat 'we niet meer iedere streekworst en -kaas als specialiteit kunnen beschermen'. Dat leidde tot grote onrust bij Duitse wetenschappers, politici en consumenten, die zich toch al zorgen maken over de richting die de onderhandelingen over het nieuwe vrijhandelsakkoord tussen de EU en de VS (TTIP) opgaan.

Betrokken Europeanen maken zich zorgen omdat straks onze geografische herkomstbeschermingen waardeloos dreigen te blijken. De Amerikanen kunnen dan onbelemmerd doorgaan met het maken van hun non-descripte Black Forest Ham of 'Parmesan'.

Herkomstaanduidingen zijn Europese 'topprioriteit'
Gisteren greep Brussel in, schrijft Spiegel Online. De Europese Commissie is niet van plan ook maar een duimbreed toe te geven met betrekking tot de oorsprongsbescherming van specialiteiten als de Schwarzwälder Schinken. De vrijwaring van deze herkomstaanduidingen is een van de topprioriteiten van de EU. "We hebben er niet mee ingestemd en we zullen er niet mee instemmen dat de bescherming van onze geografische aanduidingen in Europa wordt verminderd", aldus een woordvoerder.

TTIP en CETA
De vrijhandelsakkoorden TTIP (met de VS) en CETA (met Canada) zorgen al lange tijd voor onrust en protesten. Milieuorganisaties, consumentenorganisaties en vakbonden vrezen dat de opheffing van de handelsbelemmeringen tussen de EU en Noord-Amerika leidt tot aantasting van milieu- en sociale standaarden. Het in oktober gestarte burgerinitiatief tegen TTIP en CETA haalde binnen no time meer dan een miljoen handtekeningen op.

Ontbureaucratiseren
En Landbouwminister Schmidt? Die liet gisteren weten dat ook hij natuurlijk 'geen Nürnberger Rostbratwurst wil die made in Kentucky is'. Waar het hem om ging, was dat de Europese voorschriften omtrent het beschermen van traditionele en regionale specialiteiten in het kader van de onderhandelingen met de VS ook in Europa opnieuw serieus bekeken worden. "Waar het kan, zullen die ook ontbureaucratiseerd moeten worden".

Fotocredits: 'Black Forest Ham', Jeremy Keith
Dit artikel afdrukken