Na het paardenschandaal zou er nu een varkensschandaal in Engeland ophanden zijn. Moeten we nu vrezen voor varken in ons rundvlees of zelfs paardenworst met varkensvlees?

Welnee. Engelse boeren hoopten dat Engelse supers nu over zouden stappen op Engels varkensvlees. De supers wilden zich na het paardenvleesschandaal zo transparant mogelijk opstellen en zogenaamde lange ketens vermijden. In de lange keten kan de identiteit van vlees gemakkelijk in het geding komen. Met korte keten Engels vlees zou dat probleem niet bestaan.

Daar komen de supers nu op terug. Dat meldt Food Quality News.

In tegensteling tot wat de populaire wijsheid zegt, zijn korte ketens te duur voor de volumes die supermarkten verkopen. Daarom stappen ze weer af van Engels vlees en kopen ze weer in op het vaste land van Europa. Ze halen hun vlees uit Nederland, Frankrijk en Duitsland waar het - tegenstelling tot wat de Engelse Red Tractor boeren beweren - volledig volgens de eisen van de Britse supers wordt geproduceerd en gecontroleerd. Als die nog meer controles en eisen stellen, dan worden die ingewilligd.

Kortom: de Engelse varkensboeren hoopten dat de transparantiewens die volgde het paardenvleesschandaal de markt voor hun (te) dure vlees zou beschermen. Die vlieger gaat alleen niet op. Als de Engelse supers besluiten te vertellen dat hun buitenlandse vlees minstens zo goed is, is hun spel zelfs over. De boeren boffen dat de supers een premiummerk zien in het nationalistische Red Tractor Label.
Dit artikel afdrukken