Eigenlijk moet je vanaf 6 uur voor het slapen gaan stoppen met geen cafeïne. Dan heb je kans op een ongestoorde slaap. Maar 's avonds nog koffie drinken zorgt er voor dat de gemiddelde mens een uur minder slaapt dan zonder koffie drinken - en zonder dat de slaper dat merkt.

In het onderzoek kregen 12 vrijwillige proefpersonen vier dagen achter elkaar 3 pillen per dag. Ze mochten geen koffie drinken, maar moesten 6 uur en 3 uur vóór en op het moment van slapen gaan een pil nemen. In een van de pillen zat 400 mg cafeïne (2 of 3 kopjes filterkoffie), behalve op de laatste dag, dan waren alle pillen placebo's. De proefpersonen wisten niet in welke pil de cafeïne zat en lieten hun slaap gedurende vier nachten monitoren. Uit de resultaten blijkt hoe groot het effect van cafeïne is, en hoe lang het doorwerkt. Tot vlak voor je gaat slapen koffie drinken betekent dat je er langer over doet in te slapen en dat je minder lang slaapt. Bovendien wordt je slaapopbouw verstoort, je diepe slaap duurt minder lang.

Uit het onderzoek bleek dat zelfs een kop koffie in de middag al invloed op de kwaliteit van de slaap heeft. Zelfs de pil die 6 uur voor het slapengaan genomen werd knabbelde al een uur van de normale, 'cafeïnevrije' slaapduur af. Opvallend was verder dat de proefpersonen niets merkten van dat uur slaapverlies. Zij dachten een normale nacht slaap doorgemaakt te hebben, terwijl ze in werkelijkheid dus een uur minder geslapen hadden. Dat meldt Le Figaro.
Dit artikel afdrukken