Deze week publiceerde de EFSA een rapport waaruit bleek dat vorig jaar in de EU 214.779 mensen ziek zijn geworden van een campylobacter-besmetting. Deze bacterie komt vooral op kip voor. Uit een recente steekproef door de Consumentenbond bleek dat er van de 40 monsters met kipfilet uit de supermarkt maar liefst 27 besmet waren met campylobacter. Reden voor de Bond om in zijn jongste Gids een artikel te schrijven met de titel 'Kip, het meest onveilige stukje vlees'. Mét tips om toch veilig kip te eten: bij voorkeur alleen 's winters.

Campylobacterkunde
De Bond geeft een lesje campylobacterkunde: Campylobacter komt overal in de natuur voor en weet dan ook makkelijk zijn weg naar de kippenstal te vinden. Er hoeft maar één kuiken besmet te raken en binnen de kortste keren zijn alle kippen de klos. Al is de klos niet helemaal het juiste woord, want de kip merkt er zelf niks van. De bacterie leeft in de darmen van het dier is daar (nog) niemand tot last. Pas tijdens het slachten vindt de bacterie vanuit de darm of de uitwerpselen op de veren zijn weg naar het vlees. Tot op heden is het niet gelukt de bacterie te weren uit de stal of het slachthuis.

'Als sneeuw voor de zon'
Dat het weren van de campylobacter niet wil lukken, heeft er mee te maken dat we nog steeds heel weinig weten van de campylobacter. Zo blijkt dat 's zomers vrijwel iedere kip besmet is, maar dat de bacterie in de winter bijna helemaal verdwijnt. Hoe dat kan, weten zelfs kipdeskundigen niet.

De Consumentenbond grijpt dit verschijnsel echter met beide handen aan. In het lijstje aanbevelingen 'wat kun je zelf doen?' prijkt, heel praktisch deze: "Eet alleen 's winters kip".

En verder: vermijd kruisbesmetting, was alles zorgvuldig af wat met de rauwe kip in aanraking is geweest, én: vries verse kip eerst in. Als een soort winterkuur? Dan kun je je kip net zo goed uit de diepvries kopen. Dan ben je bovendien voordeliger uit.

Fotocredits: 'Fluffy', Nic
Dit artikel afdrukken