De Panorama-reportage ‘De prijs van goedkoop eten’ op de Vlaamse zender Canvas deed zowel in België als in Nederland veel stof opwaaien.

Het beeld zou kunnen ontstaan dat de supermarkten de grote boeven zijn, die de markt onder druk zetten en uiteindelijk de boer het leven bedrijfseconomisch onmogelijk maken. Dat is niet terecht, zo reageert de Belgische voedselketen collectief.

'Eenzijdig antwoord'
Vilt.be citeert een kritische reactie: “de reportage geeft daarop een bijzonder eenzijdig antwoord” op de vraag wie de prijs van goedkoop voedsel bepaalt. De reactie is afkomstig van de Boerenbond, de zelfstandigenorganisatie UNIZO, de FEVIA (vergelijkbaar met onze FNLI), de merkenfabrikanten via BABM (idem) en de supermarkten via Comeos (vergelijkbaar met ons CBL). De standsorganisaties bepleiten "een genuanceerd debat, een structureel ketenoverleg en een gezamenlijk streven naar een kwaliteitsvol voedingsaanbod", zegt Vilt.

De reactie is realistisch. De markt is competitief en moet dat ook zijn in het voordeel van de consument. Op het punt waar prijzenoorlogen het aanbod beperken en verslechteren, moeten de ketenpartijen dat in onderling overleg elkaar én de consument uitleggen. In het laatste aspect zou de grootste uitdaging zitten omdat de consument de prijs van voeding niet zou begrijpen.

Anders dan in andere landen zou echter de Belgische voedingsketen gekozen hebben voor overleg zodat het probleem van te goedkope voedingen in ieder geval bespreekbaar is tussen de ketenpartners.

Nieuwe gezamenlijkheid
Of dat iets oplost, is de vraag. Zo'n documentaire en het gevoel van de makers dat er doorheen spreekt, wordt niet voor niets óók in België gemaakt.

Foodlog zette aan tot een discussie over 'de oplossing' (verzin producten waar consumenten graag teveel voor betalen). Wie de draad leest, ziet alle elementen terug die de Belgische ketenpartners ook noemen. Er is een nieuwe gezamenlijkheid nodig, een instantie die de ketenpartners mét het publiek als onderdeel daarvan zich laat realiseren wanneer ze zich gezamenlijk naar het putje bewegen tégen het algemeen en ieders individuele belang in. Hoe die gezamenlijkheid effectief gestalte kan worden gegeven lijkt dan ook de werkelijk wezenlijke vraag.

Fotocredits: Organic Farmer, Will Merydith
Dit artikel afdrukken