Een paar maanden geleden startte de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop een internetverkiezing voor een nieuwe, aanlokkelijke, naam voor de 'doggybag'. In de VS is de doggybag al lang ingeburgerd. Je kunt daar zonder problemen het dat je niet op krijgt bij een restaurantbezoek, rustig laten inpakken om mee naar huis te nemen. Het is een eenvoudige en klantvriendelijke manier om voedselverspilling terug te dringen.
Restorestje
In Gent, de meest 'groene' stad op het gebied van voedselverspilling en gezond eten, werd vandaag de verkiezingsuitslag bekend gemaakt. Meer dan 6.000 mensen bleken hun stem uitgebracht te hebben. Met 28% van de stemmen bleek 'restorestje' het meest in trek. Aan de Franstalige kant werd gekozen voor Rest-o-Pack. 'Test-Aankoop zal nu zoveel mogelijk restaurants aanspreken om het restorestje meer te promoten. Stad Gent zelf lanceert een digitale kaart waarop alle restaurants zullen te zien zijn die gebruik maken van het restorestje. Op dit moment zijn het er al 46', schrijft De Standaard. De eerste 5.000 restorestjes zullen door de Stad Gent gratis uitgedeeld worden onder de deelnemende restaurants, let wel, per fietskoerier. Restaurants waar je het restorestje kunt krijgen, zijn te herkennen aan een sticker op het raam.
Voedselveiligheid
HoReCa Vlaanderen is blij met het initiatief, maar wijst er wel op dat de consument zelf verantwoordelijk is voor de voedselveiligheid van het eten in het restorestje. "Wanneer het eten in de doggybag bijvoorbeeld te lang of niet koel bewaard wordt en slecht wordt, mag het niet zo zijn dat de restauranthouder daar aansprakelijk voor is", citeert De Standaard.
Fotocredits: restorestje-sticker, Stad Gent
Dit artikel afdrukken
Restorestje
In Gent, de meest 'groene' stad op het gebied van voedselverspilling en gezond eten, werd vandaag de verkiezingsuitslag bekend gemaakt. Meer dan 6.000 mensen bleken hun stem uitgebracht te hebben. Met 28% van de stemmen bleek 'restorestje' het meest in trek. Aan de Franstalige kant werd gekozen voor Rest-o-Pack. 'Test-Aankoop zal nu zoveel mogelijk restaurants aanspreken om het restorestje meer te promoten. Stad Gent zelf lanceert een digitale kaart waarop alle restaurants zullen te zien zijn die gebruik maken van het restorestje. Op dit moment zijn het er al 46', schrijft De Standaard. De eerste 5.000 restorestjes zullen door de Stad Gent gratis uitgedeeld worden onder de deelnemende restaurants, let wel, per fietskoerier. Restaurants waar je het restorestje kunt krijgen, zijn te herkennen aan een sticker op het raam.
Voedselveiligheid
HoReCa Vlaanderen is blij met het initiatief, maar wijst er wel op dat de consument zelf verantwoordelijk is voor de voedselveiligheid van het eten in het restorestje. "Wanneer het eten in de doggybag bijvoorbeeld te lang of niet koel bewaard wordt en slecht wordt, mag het niet zo zijn dat de restauranthouder daar aansprakelijk voor is", citeert De Standaard.
Fotocredits: restorestje-sticker, Stad Gent
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
@Hans, #5, Waarom maak je hier zo'n stennis over? Inclusief krachtterm? Ik kan de laatste gang van een gastronomisch menu best laten vervallen, maar ik kan ook uit respect voor degene die deze creatie maakte, op charmante wijze laten blijken dat ik blij zou zijn als ik daar de volgende dag nog van kon nagenieten. Mits het een vervoerbaar dessert betreft natuurlijk. Friandises kunnen prima in een doosje worden vervoerd. Dat doe je ook als je ze zelf haalt bij de patisserie.
Jij mag dat kul vinden, en je hoeft er niet aan mee te doen, maar ik heb er juist leuke ervaringen mee. En ja, de chef van De Nederlanden kwam zelf het doosje brengen. En nee, hij speelde geen toneel. En ja, ook bij Karel V zijn ze zo attent. Het is mij daar ook aangeboden zonder dat ik er om vroeg. Er was een tijd dat alle gasten van Karel V bij vertrek een geweldig lekker brood meekregen uit eigen keuken (voor het ontbijt de volgende dag) , of een flesje olijfolie van het huis. Als geste voor de gast en als herinnering. Ik heb de indruk dat jij wat vermolmde ideeën hebt over de mores in de betere horeca. En misschien ligt dit ook iets anders voor een vrouw dan voor een man?
Vera# 4
"In toprestaurants beschouwt de kok (?) het als een compliment als je vraagt of je het nagerecht of de friandises kunt meenemen".
Sorry Vera: grote kul !
Ik wil je niet kwetsen, maar van de tien mooie nagerechten kan ik er niet een meenemen. Ik zou niet weten hoe.
En ziet de kok dat als een compliment, en komt hij dan aan tafel om jou te vertellen hoe complimenteus hij het vindt dat je een petit four of bonbon meeneemt ?
Hier klopt iets niet.
En nog iets.
Wij maken nooit en never mee dat we een nagerecht niet op kunnen.
Om de simpele reden dat we ons nagerecht pas bestellen als we met de hoofdmaaltijd klaar zijn.
Dan wordt het of een nagerecht of een simpele espresso dopio met een goeie cognac of calvados en voor mijn prinses een Amaretto, Grand Marnier of een ander 'trutte wuuve'-drankje.
Er klopt iets niet aan je reactie. Of aan het restaurant.
Ik zie me godver al een restaurant met een 'Smulboksje' verlaten....
Not done. Ik smul aan tafel !
Nogmaals, sorry, maar hier klopt iets niet.
@Hans, #3, Ik ben het met je eens dat in de vreetschuren die NL helaas kent, zo iets misplaatst is. Ik behoor niet tot de doelgroep van dergelijke ''eetgelegenheden'' en heb een broertje dood aan buffetten.
Enkele positieve ontwikkelingen:
- In steeds meer horeca-gelegenheden kun je kleine of grote porties bestellen.
- Men kijkt niet misprijzend, zoals vroeger, als je in plaats van een voor- en een hoofdgerecht twee voorgerechten wenst te bestellen.
- In toprestaurants beschouwt de kok het als een compliment als je vraagt of je het nagerecht of de friandises kunt meenemen, omdat je er de volgende dag meer van zult genieten. Bij De Nederlanden kreeg ik zelfs een daarvoor speciaal ontworpen schattig kunststof doosje met de opdruk Smulbox en natuurlijk de naam van het restaurant, waarin de friandises (een doos vol) werden meegegeven. De pâtissier beschouwde het als een compliment dat ik die heerlijkheden niet zomaar op tafel wilde laten staan. Eenzelfde ervaring heb ik herhaaldelijk gehad bij Karel V. Ik vind dat een ultiem blijk van gastheerschap.
Doggy bag, hondenzak, restorestjes ?
Het is een blijft een lui zwaktebod van het betreffende restaurant.
In een vreetcultuur waar je zoveel je wilt mag bunkeren aan een buffet omdat uitserveren te veel geld aan personeel kost, of waar men om ‘klantvriendelijk’ te zijn, te grote porties op serveert aan tafel, blijf je aan tafel met overschot zitten.
Uitserveren aan tafel leer je nog aan de Belgische kokscholen Ter Groene Poort en Spermalie in Brugge en de kokschool in Kokzijde..
Voor mij is het restaurant per definitie fout. Dat oplossen met een hondenzak nog fouter. Hoeveel hondenzakjes ? Eentje voor het restje vlees ? Doen de frieten ook mee ?
In de VS, en ik ben er dikwijls genoeg geweest, heb ik nooit doggy bags in de betere restaurants gezien. Wel in Judge Bean, Kentucky fried chicken, etc. etc., voor een snelle hap, waar ik meer het idee kreeg dat het tot de service behoorde om de klant in de gelegenheid te stellen nog wat voor de volgende dag mee te laten nemen. Fast food met als service nog ‘fast’ voor de volgende dag.
Wat vroeger ook in Nederlandse restaurants gebruikelijk was, was dat men het hoofdgerecht in een kleine portie gaf. Ook vlees. Voorbeeld filet werd b.v. als ‘mignon’ (mignon Escoffier) geserveerd, en wilde je nog een dan werd die à la minute klaar gemaakt.
Inderdaad, veel meer werk.
De tafel werd scherp maar discreet van afstand gevolgd, iets dat ze tegenwoordig voornamelijk doen om je glas weer zo snel mogelijk, soms op het onbeschofte af, bij te vullen.
De vraag na een kleinere portie of je nog wat ‘belieft’ hoor ik niet meer.
Vraag je dat zelf, dan krijg ik het idee een last voor de keuken te zijn.
"Moeten we eerst even vragen, meneer, of dat kan.."
In de sterrensector, zijn dogg bags niet relevant. Waar zelfs Bocuse met zijn Nouvelle Cuisine zich voor de porties zou schamen, legt men er nu zich bijna zonder uitzondering vooral op de ‘bloemschikbordkunst’ toe.
Om met een ‘art experience’ het tekort te compenseren.
Zelfs gewone eetcafés kopiëren de trend om met minder product een hogere belevingsprijs te forceren. De grens van oplichterij wordt hier en daar dapper overschreden.
De ‘hondenzak’ ?
Een misplaatse ‘duurzame’ grap als gevolg van vulgair opdienen.
Die hondenzak gebruik je beter om de drollen op straat in te stoppen.
Mahlzeit !
ps. Vera#2
"De doggybag past uitstekend bij de Nederlandse cultuur".
Daar moet ik je helaas gelijk in geven.. ;-)
Belgen zijn altijd al beter in taal geweest dan Hollanders ....
In Nederland zijn doggy-bags in augustus 2014 ook geïntroduceerd door Natuur&Milieu;, zo meldde Metro toen:
''Natuur & Milieu gaat vanaf dinsdag 50.000 doggybags verspreiden onder restaurants. Op die manier kunnen gasten hun resterende voedsel in een doosje meenemen naar huis, zo meldt RTV Utrecht. De vraag is of Nederlanders daar klaar voor zijn.
De doggybag is in de Verenigde Staten heel normaal, maar in Nederland is het mee naar huis nemen van overgebleven voedsel een taboe. Dat taboe wil Natuur & Milieu doorbreken. "De doggybag past uitstekend bij de Nederlandse cultuur. 78 procent van de Nederlanders heeft een hekel aan voedselverspilling en 68 procent is opgevoed met de regel dat je altijd je bord moet leegeten", aldus de milieuclub.
De doggybag-campagne is bedoeld om voedselverspilling in de horeca tegen te gaan. De horeca verspilt volgens Natuur & Milieu 51.000 ton voedsel per jaar. Dat staat gelijk aan 77 miljoen warme maaltijden.
Veel Nederlanders schamen zich om naar een doggybag te vragen. Ook onbekendheid met het verschijnsel speelt een rol. Volgens het onderzoek zou 62 procent van de Nederlanders een doggybag graag accepteren. Een deel (16 procent) is zelfs bereid er iets extra's voor te betalen.''
Wie heeft er al ergens een aanbod gekregen in een restaurant om de restorestjes te laten inpakken voor thuis?