Belgische wetenschappers berekenden dat de invoering van een belasting van 10% op ongezonde voeding België miljarden euro's aan besparingen op gezondheidskosten zou opleveren. De noodzaak voor een dergelijke 'snoeptaks' én een goede aanwending van de opbrengsten werden als voorwaarden voor een succesvolle introductie van een dergelijke maatregel genoemd.

Gezondheidscheques kunnen gezonde levensstijl bevorderen
In De Standaard stelt Sarah Vansteenkiste, onderzoekster aan de faculteit Economie van de KULeuven, die opbrengsten om te zetten in gelijktijdig programma van 'gezondheidscheques'. Met de cheques zouden mensen met een ongezonde levensstijl gezondheidscursussen op maat kunnen volgen. "Wanneer ze bepaalde programma’s hebben afgerond, krijgen ze het bedrag van de cheques terugbetaald", stelt Vansteenkiste.

Ecocheques stimuleren milieubewustzijn
In België bestaat al een systeem van 'ecocheques', die mensen stimuleren om ecologische producten en diensten aan te kopen, zoals isolatiemateriaal, spaarlampen, planten, oplaadbare batterijen, treinkaartjes van de NMBS, fietsen.etc. Zoals de ecocheques mensen aanzetten nèt iets milieubewuster te handelen, kunnen gezondheidscheques nèt het duwtje geven dat mensen nodig hebben om hun ongezonde levensstijl aan te passen.

'Duwtje'
"Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen, die spijt hebben van hun ongezonde levensstijl, een duwtje nodig hebben om zich te herpakken", zegt Vansteenkiste. Met de cheques kunnen mensen bijvoorbeeld instappen in afval-, sport- of antiverslavingprogramma’s, of psychologische hulp dan wel professioneel advies vragen. De cheques kunnen, bij volledige afronding van de cursus, gebruikt worden om de kosten terug te krijgen.

Vansteenkiste stelt voor de gezondheidscheques in eerste instantie te financieren uit de opbrengsten van de 'snoeptaks'. Uiteindelijk ontstaat ook hier een win-winsituatie: "Wie gezonder leeft kost de maatschappij minder geld".

Fotocredits: 'proper Belgian chips and mayonnaise', Ben Sutherland
Dit artikel afdrukken