Opnieuw mogen klanten in Nederlandse supers en drogisterijen maar twee pakken babymelkpoeder tegelijk kopen. Er is sprake van een 'structurele schaarste', zegt Albertine van Wolfswinkel, voorlichter van Nutricia, in het FD. Door een nog hogere piek dan tevoren en ondanks de al opgevoerde productie heeft Nutricia zijn afnemers geadviseerd de koopbeperking 'blijvend' door te voeren.

Tussenhandelaren en 'smokkel'
De schaarste is het gevolg van een hele (smokkel)keten van 'studenten, toeristen en tussenhandelaren' die via Hong Kong de melk naar China vervoeren. Bij de Chinese grens 'rennen Chinezen met twee pakjes de grens over’, citeert het FD een anonieme zuivelhandelaar. De op deze manier het land ingebrachte babymelk is vervolgens een kwart tot de helft goedkoper dan de 'officiële' importmelk. Hoe groot de parallelle importstroom is, is niet bekend, wel dat er inderdaad tussenhandelaren op deze wijze te werk gaan. De NVWA heeft bij een onderzoek echter vastgesteld dat er in Nederland geen overtredingen plaatsvinden.

'Perceptieprobleem'
De vraag naar buitenlandse babymelk blijft in China torenhoog, omdat het vertrouwen in Chinese producenten steeds opnieuw ondermijnd wordt door steeds weer nieuwe voedselveiligheidsschandalen. Volgens Van Wolfswinkel is het wantrouwen zó groot dat 'de veel duurdere importproducten populairder zijn dan de producten uit Nutricia-fabrieken ter plekke'. Zij spreekt van een 'perceptieprobleem'.

China werkt overigens op alle mogelijke manier aan het opvijzelen van het eigen imago: het land grijpt streng in bij geconstateerde problemen, intensiveert controles, pakte vorig jaar de prijsafspraken aan en investeert in de eigen zuivelsector om zelfvoorzienend te worden.

De hervatte Chinese run op Hollandse melkpoeder wordt overigens alweer gesignaleerd sinds begin juli.
Dit artikel afdrukken