In een recent onderzoek werden de twee populaire diëten, low fat en low carb, naast elkaar gelegd. Er is een duidelijk bewezen positief en goed vol te houden resultaat te behalen met low carb, zei een gerenommeerd wetenschapper. Toch kwam er onmiddellijk kritiek op die uitspraken van de bekende Yale-wetenschapper David Katz.

Intermitterend vasten
Low carb is populair op dit moment en zou dus weleens een blijver kunnen zijn. Eveneens populair is met regelmaat een dag weinig eten. Amerikaanse onderzoekers (University of Colorado) namen de aloude 'calorie-reductie' door middel van het nu populaire 'intermitterend vasten' ('intermittent fasting') onder de loep. Minder caloriën eten is de meest voor de hand liggende én bewezen manier om af te vallen.
Intermitterend vasten is vooral de afgelopen jaren bekend geworden - van het 5:2 dieet dat momenteel in de mode is - en houdt in dat iemand 5 dagen normaal eet maar gedurende twee dagen per week zijn of haar calorie-inname tot een kwart beperkt.

Positieve lange termijn-effecten op gezondheid
De onderzoekers waren benieuwd naar de lange termijn-resultaten, gezondheidseffecten en gevolgen voor de vruchtbaarheid van beide diëten. Zo is van calorie-restrictie uit dierstudies bekend dat het tot een langere levensduur leidt, dat organen minder verouderen en dat de vruchtbaarheid mogelijk zelfs verbetert - zelfs op latere leeftijd. Bij mensen is niet veel onderzoek gedaan naar de lange termijn (gezondheids- en vruchtbaarheids-)effecten. Een belangrijk retrospectief onderzoek naar die effecten is dat naar de gevolgen van de Hongerwinter (1944-45) voor Nederlandse vrouwen. Daarnaast zijn er verschillende Ramadan-studies gedaan.

De onderzoekers concluderen op basis van een aantal recente onderzoeken bij muizen, apen en mensen dat intermitterend vasten positieve gezondheidsgevolgen lijkt te hebben, net als calorierestrictie in het algemeen: 'een langere levensduur, minder overlijdensgevallen door kanker en hart- en vaatziekten, verbeterde insulinegevoeligheid, minder oxidatieve stress en inflammatie', schrijven de onderzoekers in Maturitas. Ook neemt het risico op diabetes en hartaandoeningen af, zelfs als de totale calorie-reductie beperkt blijft bij het intermitterend vasten.

Flinterdun bewijs
Maar, zo waarschuwen ze, het bewijs is flinterdun omdat er nog geen goed opgezette klinische onderzoeken beschikbaar zijn. Evidence-based, praktische aanbevelingen zijn dan ook nog niet zomaar te formuleren. Het 5:2 dieet mag dan wel erg populair zijn, 'individuen die overwegen over te gaan op intermitterend vasten als een consistente voedingsstrategie moeten wel goed weten dat er nauwelijks onderzoek is gedaan op de effectiviteit daarvan en de lange termijn gevolgen voor de algehele gezondheid', besluiten ze.

Fotocredits: Loimere
Dit artikel afdrukken