Langdurig, preventief gebruik van visoliesupplementen beschermt de hersenen van ouderen tegen de vermindering van hersenfuncties en de gevolgen van ziekten als Alzheimer. Dat is de uitkomst van een langlopend onderzoek van Brown University en het Rhode Island Hospital.
Meestal geen harde bewijzen
Het aantal studies naar de werking van visolie is even groot als de verwachting van hun werkzaamheid hoog is. Deze langeketenvetzuren zijn ook bekend als omega-3 en worden aangeduid met de afkortingen EPA, DHA en ALA. Ze worden ‘essentieel’ genoemd omdat het lichaam ze niet zelf kan aanmaken. (Strikt genomen geldt dat alleen voor ALA). Visolie krijgen we binnen uit vette vis of in de vorm van capsules.
Ze gelden als wondermiddeltjes met meerdere fysiologische effecten, onder meer op het cholesterolpeil, het ontstaan van hart- en vaatziekten, hartritmestoornissen en ontstekingsreacties. Maar harde bewijzen voor de meeste van deze gunstige effecten ontbreken.
Hersenfunctie en -volume slinken minder bij visoliegebruikers
De onderzoekers baseerden zich bij het opzetten van de studie op het onderscheid tussen resultaten die te zien zijn na interventies in solide, vergelijkende onderzoeken en resultaten die na lange tijd gebruik van visolie te zien zijn. In het eerste geval is het moeilijk om een uitkomst toe te schrijven aan de visolie. In het tweede geval blijkt dat oudere personen aanzienlijk minder snel verslechteren als ze lange tijd visolie gebruiken.
In totaal werd van 819 ouderen de hersenfunctie en het hersenvolume bijgehouden. Van een deel was bekend dat ze visolie gebruikten en dat bleven doen tijdens de duur van de studie. Anderen deden dat niet. Een aantal ouderen leed tijdens het onderzoek aan Alzheimer.
Bij de gebruikers van visolie werd gezien dat delen van de cerebrale cortex minder slonken dan bij niet gebruikers. Hippocampusatrofie gaat gepaard met verlies van geheugenfunctie. Het komt veel, maar niet uitsluitend voor bij Alzheimerpatiënten. Visoliegebruikers hadden er minder last van.
Geen effect op genetisch bepaalde Alzheimer
Opmerkelijk was dat alzheimerpatiënten met de ApoE4 genvariant, de sterkste van de bekende genetische factoren bij het ontstaan van Alzheimer, geen baat hadden bij visolie.
De onderzoekers zeggen op basis van dit onderzoek niet te kunnen concluderen dat er een causaal verband bestaat tussen visoliegebruik en verminderde hersenfunctie en –volume. Ze stellen wel voor grootschaliger onderzoek te doen naar de effecten van visoliegebruik op langere termijn bij ouder wordende personen.
Dit artikel afdrukken
Meestal geen harde bewijzen
Het aantal studies naar de werking van visolie is even groot als de verwachting van hun werkzaamheid hoog is. Deze langeketenvetzuren zijn ook bekend als omega-3 en worden aangeduid met de afkortingen EPA, DHA en ALA. Ze worden ‘essentieel’ genoemd omdat het lichaam ze niet zelf kan aanmaken. (Strikt genomen geldt dat alleen voor ALA). Visolie krijgen we binnen uit vette vis of in de vorm van capsules.
Ze gelden als wondermiddeltjes met meerdere fysiologische effecten, onder meer op het cholesterolpeil, het ontstaan van hart- en vaatziekten, hartritmestoornissen en ontstekingsreacties. Maar harde bewijzen voor de meeste van deze gunstige effecten ontbreken.
Hersenfunctie en -volume slinken minder bij visoliegebruikers
De onderzoekers baseerden zich bij het opzetten van de studie op het onderscheid tussen resultaten die te zien zijn na interventies in solide, vergelijkende onderzoeken en resultaten die na lange tijd gebruik van visolie te zien zijn. In het eerste geval is het moeilijk om een uitkomst toe te schrijven aan de visolie. In het tweede geval blijkt dat oudere personen aanzienlijk minder snel verslechteren als ze lange tijd visolie gebruiken.
In totaal werd van 819 ouderen de hersenfunctie en het hersenvolume bijgehouden. Van een deel was bekend dat ze visolie gebruikten en dat bleven doen tijdens de duur van de studie. Anderen deden dat niet. Een aantal ouderen leed tijdens het onderzoek aan Alzheimer.
Bij de gebruikers van visolie werd gezien dat delen van de cerebrale cortex minder slonken dan bij niet gebruikers. Hippocampusatrofie gaat gepaard met verlies van geheugenfunctie. Het komt veel, maar niet uitsluitend voor bij Alzheimerpatiënten. Visoliegebruikers hadden er minder last van.
Geen effect op genetisch bepaalde Alzheimer
Opmerkelijk was dat alzheimerpatiënten met de ApoE4 genvariant, de sterkste van de bekende genetische factoren bij het ontstaan van Alzheimer, geen baat hadden bij visolie.
De onderzoekers zeggen op basis van dit onderzoek niet te kunnen concluderen dat er een causaal verband bestaat tussen visoliegebruik en verminderde hersenfunctie en –volume. Ze stellen wel voor grootschaliger onderzoek te doen naar de effecten van visoliegebruik op langere termijn bij ouder wordende personen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
#1, in World health rankings staat IJsland op 2 in het landenlijstje als er gekeken wordt naar het sterftecijfer Alzheimer/dementie. Deugt die visolie deugt dan juist niet?
Jammer zeg. Een rare dokter in deze lijn. Ik wou wat weten.
Als die Vikingen de suikerpot meden en vette vis nooit schuwden vast wel.
In tegenstelling tot wat er gedacht wordt hebben de hersenen geen glucose nodig. Ze functioneren beter met andere brandstoffen. In het bijzonder ketonen die het lichaam maakt als reactie op het omzetten van GEZONDE VETTEN. Volgens sommige experts worden ’Alzheimer’ en soortgelijke afwijkingen in de hersenen voor het grootste deel veroorzaakt als reactie op het continue verbranden van glucose.
Alzheimer werd begin 2005 al voorzichtig diabetes-3 genoemd toen onderzoekers ontdekten dat in navolging van de pancreas de hersens óók insuline produceren en dat deze ’hersen-insuline’ noodzakelijk is voor het voortbestaan van de hersencellen.
In de hersenen helpt insuline met neuronen glucose opname en de regulering van neurotransmitters zoals acetylcholine dat niet alleen essentieel is voor de impulsoverdracht van de zenuwcellen naar de skeletspiercellen, maar ook cruciaal voor geheugen en leervermogen.
Onderzoek http://www.webmd.com/diabetes/news/20140429/type-2-diabetes-may-shrink-the-brain-study-suggests?src=RSS_PUBLIC heeft ook aangetoond dat diabetes-2 patienten met het vorderen der leeftijd meer hersenvolume verliezen dan niet diabetici — in het bijzonder de grijze hersencellen. Dit soort hersen-atrofie vormt een bijdragende factor aan dementie.
Onderzoek toont tevens aan dat mensen met een laag insuline– en receptoren niveau in de hersens vaak aan Alzheimer lijden. Maar volgens onderzoek in http://www.neurology.org/content/81/20/1746.short?sid=4b6a0237-13ac-41ba-8b8f-1cdc895e8fcd kunnen suiker en andere koolhydraten de hersenfucties ook verstoren bij niet diabetici of mensen zonder tekenen van enige dementie.
Op naar de Gezonde Apotheek.
Vrouwen die vis eten tijdens zwangerschap, krijgen gemiddeld leniger kinderen, dan vrouwen die geen vis eten. Onderzoek Groningen.
Vraag aan de leidster van het onderzoek: Krijgen Spaanse vrouwen, die vis eten en veel, dan vaker leniger kinderen, gemiddeld, dan Nederlandse vrouwen die, op een paar na, geen vis eten?
Vraag bracht onderzoeker in verlegenheid. Er spelen ook andere factoren een rol, zei ze.
Hierboven weer zoiets. Beter onderhouden hersenen. Er is een grote groep van mensen die vis en visolie eten. Op IJsland en in Noorwegen en Zweden staat een keur aan flessen visolie in supermarkten. Wat vroeger in Nederland levertraan werd genoemd. Het wordt in het noorden veel gebruikt, ook, zegt men, ter compensatie van gebrek aan zonlicht in de lange winters.
De vraag, gezien het bericht hierboven, lijkt voor de hand te liggen: hebben oudere Noren gemiddeld beter onderhouden hersens dan oudere Nederlanders?