Terwijl in Nederland de kust weer bijna vrij is gegeven voor het vervoer van eieren en kippen, kwam gisteren het bericht dat in Nedersaksen een geval van vogelgriep is vastgesteld. Vandaag werd bekend dat het om het gevreesde H5N8-virus gaat, dat Nederland een aantal weken op slot zette. Nedersaksen grenst aan onze noordelijke provincie Groningen.
Ook werd vandaag duidelijk dat in Italië een geval van H5N8 is vastgesteld.
Onzekerheid
De pluimveesector toonde zich opgelucht over de versoepeling van de maatregelen die de Nederlandse kipsector volgens Rabobank vermoedelijk een veelvoud kost van de geraamde directe schade van €40 miljoen. Professor Arjan Stegeman gaf al aan dat we slechts 2 eendenpoepjes hebben om de oorzaak van de uitbraken aan op te hangen. We verkeren in onzekerheid. Ze kunnen steeds overal optreden. En dat blijkt dus ook het geval.
Inkoop waar geen risico is
Onderwijl moeten afnemers hun maatregelen nemen. Omdat overal uitbraken kunnen optreden, is geen enkele grote verwerker of detaillist nog zo gek om alleen in te zetten op Hollands product. Daarmee zijn dan ook de Nederlandse kip of het ei voorbij. Zij kopen in waar geen ziekte of risico daarop heerst. Dierziekten in de moderne wereld nopen tot zo'n beleid. Die les leert ons de vogelgriep 2014 in Europa.
Uiteraard gaat dit in tegen de trend van local for local productie. De realiteit van de dierziekten laat ons zien dat die niet altijd realistisch is, tenzij we accepteren met enige regelmaat mis te grijpen in het winkelschap. Een ander probleem zit in het dragen van de kosten. Noch de vlees-, noch de legkipsector kunnen met enige regelmaat schadeposten van enkele tonnen per bedrijf verstouwen. Ook die zullen door iemand gedragen moeten worden als we af en toe ook een Hollandse kip of ei willen.
Fotocredits: buitenkip, Martin de Witte
Dit artikel afdrukken
Ook werd vandaag duidelijk dat in Italië een geval van H5N8 is vastgesteld.
Onzekerheid
De pluimveesector toonde zich opgelucht over de versoepeling van de maatregelen die de Nederlandse kipsector volgens Rabobank vermoedelijk een veelvoud kost van de geraamde directe schade van €40 miljoen. Professor Arjan Stegeman gaf al aan dat we slechts 2 eendenpoepjes hebben om de oorzaak van de uitbraken aan op te hangen. We verkeren in onzekerheid. Ze kunnen steeds overal optreden. En dat blijkt dus ook het geval.
Inkoop waar geen risico is
Onderwijl moeten afnemers hun maatregelen nemen. Omdat overal uitbraken kunnen optreden, is geen enkele grote verwerker of detaillist nog zo gek om alleen in te zetten op Hollands product. Daarmee zijn dan ook de Nederlandse kip of het ei voorbij. Zij kopen in waar geen ziekte of risico daarop heerst. Dierziekten in de moderne wereld nopen tot zo'n beleid. Die les leert ons de vogelgriep 2014 in Europa.
Uiteraard gaat dit in tegen de trend van local for local productie. De realiteit van de dierziekten laat ons zien dat die niet altijd realistisch is, tenzij we accepteren met enige regelmaat mis te grijpen in het winkelschap. Een ander probleem zit in het dragen van de kosten. Noch de vlees-, noch de legkipsector kunnen met enige regelmaat schadeposten van enkele tonnen per bedrijf verstouwen. Ook die zullen door iemand gedragen moeten worden als we af en toe ook een Hollandse kip of ei willen.
Fotocredits: buitenkip, Martin de Witte
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Boyd, ik denk we inmiddels van elkaar begrijpen wat we bedoelen. Het probleem is te groot om het te bagatelliseren of te denken dat we wel weten hoe het zit.
Natuurlijk maakt lokatie verschil. Maar dat binnen/buiten bij H5N8 is nog steeds een mysterie.
Mag ik je toch vragen een antwoord te formuleren op de vragen boven de 10?
Dag Dick. Jazeker, maar de schaal waarop. Plus locatie, locatie locatie.
Nog een vraag: waarom blijft H5N1 maar voortduren doorsudderen in onder andere Indonesie?Daar heb je toch zowat niks anders dan buiten gehouden dieren?
Boyd, dank voor je vragen. Gisteren kwam het nieuws dat in het Emsland een gesloten bedrijf is geraakt door H5N8. In de 10 kilometer zone daaromheen bevinden 4 miljoen (binnen)dieren. Een geweldige lokatie dus voor knagers als ratten en muizen. Veel beter dan bij die volkstuinkippenboer net onder Amsterdam, bij die tuinkippenboer met krielkippen in een Reeuwijkse villa of die tuinpauwen bij dat prachtige huisje aan de Friese meren. Maar dat neemt niet weg dat je ook daar muizen en ratten vindt. Vraag het hobbyboeren maar eens (maar jij als dierenarts weet dat wel).
Antwoord op je vragen:
1. overal door het land, maar weinig in de stad of de grote dorpen van het land (overlast van die kraaiende en koerende krengen)
2. klein
3. soms beslaat het een bostuin van 5.000m2, doorgaans echter klein.
4. in bebouwde kommen gelegen onaantrekkelijk, daarbuiten (denk aan Reeuwijk, Vinkeveen etc) nauwelijks minder stil dan de omgeving van een stal.
5. (ik ben niet zeker , maar vermoed dat) die rechtevenredig is met de grootte van de populatie die hij aantrekt
6. zie antwoord 4; het is de dezelfde vraag: commerciele bedrijven zijn gelegen in stille gebieden en zijn daarom doorgaans aantrekkelijker, juist ook als ze in waterrijk gebied liggen
7. binnenhouderijen hebben een grote aantrekkingskracht op muizen en ratten; buitenhouderijen (maar ik ben niet zeker: houdt een eend van lokkippen?) voor vogels die zich er veilig door wanen (daarom is het zo verrassend dat er geen getroffen buitenbedrijven zijn)
8. weinig, van H5N8 worden ze echter echt ziek of gaan ze dood; ik ga ervan uit dat als dat zou zijn gebeurd, hobbykippenhouders zelfs achteraf melding zouden hebben gemaakt van ziekte (de nieuwsdruk over H5N8 was hoog de laatste weken)
9. zie mijn antwoord op 8
10. zie ook mijn antwoord op 8.
Dus: ik ben het geheel met je eens dat 'location matters', maar er blijven andere, niet uit te sluiten mogelijkheden. Juist omdat buitenhouderijen niet zijn getroffen. Ik mis derhalve 2 vragen in jouw lijstje. Misschien wil jij ze beantwoorden:
11. Zijn alle buitenhouderijen voor pluimvee gelegen op lokaties die onaantrekkelijk zijn voor overvliegend wild?
12. Zijn buitenhouderijen minder aantrekkelijk voor knaagdieren en insecten?
NB: mocht je een andere indruk hebben gekregen, ik heb me op Foodlog altijd op het standpunt gesteld dat we binnenhouderijen veel veiliger zijn voor de volks-én diergezondheid. Daarom wil ik het weten. Ik wil ook weten wat we weten en wat we slechts vermoeden. Zo bracht nieuw onderzoek onlangs aan het licht dat we niet besmet raken van resistente E. coli's. Toch was dat inmiddels een geaccepteerde gedachte.
Fact & fiction, Foodlog houdt van het onderscheid maken tussen die twee.
Dick, ik had je al beloofd op eea terug te komen en ik ben blij dat je in #30 duidelijk maakt hoe jij tegen de dingen aankijkt. En daarom hoef ik helemaal geen essay te schrijven maar slechts even wat tegenvragen te stellen: 1) waar denk je dat al die duizenden hobbyhouders allemaal zitten?; 2) hoe groot is de hoeveelheid kippen die daar per houder zo zitten?; 3) Hoe groot is het areaal per hobbykippenhouder?; 4) hoe is het huis van de hobbykippenhouder gelegen tov andere huizen resp juist voor eenden aantrekkelijke watertjes?; 5) hoe groot is de aantrekkingskracht van een hobbydierhouder voor andere vogels, resp. muizen en ratten en insecten?; 6) Waar zijn al die commerciële bedrijven gelegen in relatie tot andere huizen, resp. juist voor eendachtigen aantrekkelijke locaties?; hoe groot zijn de arealen van de commerciële bedrijven?; 7)h oeveel aantrekkingskracht hebben de grote commerciële bedrijven op andere vogels, muizen, ratten, insecten etc.?; 8) Hoeveel hobbydierhouders hebben verstand van hun dieren en merken dus ziekte op (zie mijn#13); 9) hoeveel hobbyhouders melden plots gestorven dieren bij de dierenarts of de NVWA?; 10)hoeveel hobbydierhouders laten sectie plegen op hun gestorven dieren?
JJM, dat is heel goed mogelijk. Het is ook heel goed niet mogelijk. Vaststaat dat het aantal locaties waar kip besmet kan worden via de open lucht groter is. Het aantal hobbyhouderrs is immers veel groter dan het aantal professionelen. Het aantal dieren is buiten is echter oneindig kleiner. Er is geen zinvolle kansberekening van het risico te maken omdat we niet weten wat telt: direct contact, aantallen, etc.