De zelfbenoemde voedselwaakhond foodwatch zet zijn actie tegen Becel Pro-Activ voort door minister Edith Schippers (Volksgezondheid) openbaar te verzoeken Becel Pro-Activ uit de vrije verkoop te weren.

In een mailbericht verwoordt foodwatch zijn actie als volgt:

Unilever belooft jouw cholesterolgehalte te verlagen met Becel Pro-activ. Maar de veiligheid staat ter discussie: mogelijk zijn de plantensterolen in het product op langere termijn zelfs schadelijk voor hart- en bloedvaten. Die risico’s liet Unilever nooit onderzoeken voordat het zijn dure Becel Pro-activ op de markt bracht.
De halvarine is in feite een medicijn, maar Unilever is niet bereid het uitvoerige – en kostbare – onderzoek te doen dat vereist is bij de introductie van een 'echt' medicijn. En dus ligt Becel Pro-activ zónder bijsluiter gewoon naast de margarinekuipjes in het koelvak.

foodwatch voert samen met duizenden consumenten al jarenlang campagne tegen de vrije verkoop van Becel Pro-activ. Maar Unilever wil daar niets van weten. Daarom vraagt foodwatch het nu aan de verantwoordelijke minister: Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Help medicijnen als Becel Pro-activ de winkel uit en de apotheek in! Stuur een e-mail naar minister Schippers. Aangezien Unilever weigert te luisteren, moet zij zich sterk maken voor de registratie van dit product als medicijn. Wij hebben de e-mail al voor je klaargezet.

115 appels of 300 tomaten
Unilever schermt graag met de onschuldigheid van plantensterolen: ze zitten immers ook in groenten en fruit? Klopt, maar wel in veel kleinere hoeveelheden dan in Becel Pro-activ. Unilever beveelt 1,5 tot 2,4 gram plantensterolen per dag aan. Zelfs de kleinste hoeveelheid (1,5 gram) krijg je pas binnen als je 115 appels, 312 uien of 300 tomaten zou eten. Wie eet nou zo veel? Niet echt een bewijs voor de onschadelijkheid van plantensterolen dus, constateert foodwatch.

Kinderen smeren ook mee
Kinderen tot vijf jaar en zwangere vrouwen mogen de halvarine niet eten. Maar Unilever waarschuwt ze alleen op de zijkant van het kuipje, onduidelijk en in een klein lettertje. In de praktijk smeert dus het hele gezin niets vermoedend mee. Bovendien worden richtlijnen op de verpakking zelden begrepen volgens de Europese voedselautoriteit EFSA. Onderzoek uit 2008 van diezelfde EFSA laat dan ook zien dat 47% van de Becel Pro-activgebruikers géén aangetoond te hoog cholesterolgehalte heeft.

Producten zoals Becel Pro-activ liggen bovendien naast de gewone margarine en halvarine in het supermarktschap. Dat zorgt ervoor dat ze óók door consumenten worden gebruikt die nog niet eens weten hoe hoog hun cholesterolgehalte is. Zij gaan daarmee zelf dokteren zonder diagnose van een arts.

Medicijn?
Unilever zet alles in om – zonder de kosten van langdurig medicijnonderzoek – een medicinale werking van Becel Pro-activ te suggereren. De halvarine werd geïntroduceerd via zorgverzekeraar VGZ en apotheken. En op het kuipje Becel Pro-activ prijkt het rode logo van de Hartstichting; Unilever doneert jaarlijks aan dit goede doel (€ 225.000 in 2010). Toch onderschrijven uitgerekend de Europese vereniging voor hart- en vaatziekten (EAS) en de Europese vereniging van cardiologen (ESC) de zorgen over plantensterolen.

Teken de e-mailactie!
foodwatch vindt dat een medicijn simpelweg niet thuishoort in de supermarkt. Daarom moet Becel Pro-activ aan hetzelfde langetermijnonderzoek worden onderworpen als reguliere medicijnen. Pas nadat de halvarine als medicijn geregistreerd staat, mag de halvarine de markt op. Als patiënt kun je het dan in de apotheek krijgen, mét bijsluiter en via een recept van je arts.

Wil jij ook dat Becel Pro-activ uit de supermarktschappen verdwijnt? Doe dan mee met de e-mailactie en roep minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op Becel Pro-activ te laten registreren als medicijn.
Dit artikel afdrukken