Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? klik hier
fl
Foodlog.LEKKER SCHERP ZINNIG
WEEKEND
15 november 2014
Zo’n rotvadermoment met gewoon mayo
Alle hoeken van het veld waren in het nieuws afgelopen week.

Het Voedingscentrum
Het Voedingscentrum kwam uit de kast als activist, compleet met hooglerarenbrief in de Volkskrant. Het gebruikelijke protest tegen Het Centrum en alles wat er verder mis zou zijn met wat het zegt over brood, suiker en vet verstomde even.

Klachten
Wouter Klootwijk ontdekte een rotvadermoment met Danone. We willen minder meer, maar dit is veel méér minder, vindt hij.
Just Mayo, de veganaise van onder meer Bill Gates, werd 'gesued' door duurzaamheidsgigant Unilever omdat 'gewoon meejo' met ei hoort. Verwarring alom weer: hoe hoort het, wanneer doe je het goede voor dier, mens en milieu en mag je wet en fatsoen overtreden als je daar wat aan doet?

Ziezo, NoMayo
Klootwijk doet Gates een oplossing voor het mayoconflict aan de hand. Unilever kan er niets meer tegen hebben: verander Just Mayo in NoMayo, met de eerste O in de vorm van een ei. Ziezo, opgelost. Wie weet.

Pasen zonder eieren?
En als we het dan toch over 'duurzame' eieren hebben. Het scharrelei zit totaal klem. Foodlog laat het al 2 jaar zien en de Rekenkamer deed het deze week op TV: boeren betalen flink bij om eieren te kunnen maken. Op Foodlog gaat het over mogelijke scenario's en ontsnappingsroutes uit de houdgreep van de markt. Kippenhouders en -intellectuelen hebben het erover, maar vonden nog steeds geen oplossing. Zou het Hollandse ei de Paas wel halen als het zo doorgaat?

Mest
De Tweede Kamer meurde twee debatdagen lang naar koeienmest met fosfaat. Foodlog hielp er twee lange draden vanaf de tribune aan mee. Of het daardoor kwam weet niemand, maar er gebeurde wel wat boeren en milieudenkers verstandig vonden: even voorkomen dat Nederland geen boete uit Brussel krijgt en eerst nog eens goed naar de getallen en hun consequenties kijken. De Kamer vloog namelijk alle kanten op.

Lekker (w)eten
Hazel Hardijzer liet de lucht weer opklaren door Pumpkin Spice koekjes te bakken. Lucette Faber vierde en herdacht Sint Maarten op nummer 1111. Cécile Janssen wist natuurlijk allang dat croissants niet uit Frankrijk komen. Maar weet jij waar bijvoorbeeld een Russisch ei of een Weesper Mop vandaan komen, of vraag je je inmiddels ook af wie Florentijnse visfilet voor het eerst zo is gaan noemen?
Nieuw rotvadermoment
Nieuws Wouter Klootwijk 10 november 2014 - 17:30
We moeten minder meer eten. Dat regelt Danone, zegt Wouter Klootwijk. Maar wel klote dan, vindt hij.
De slag om de echte mayo is begonnen
Nieuws Dick Veerman 12 november 2014 - 9:13
Er is een heuse juridische mayonaise-oorlog losgebarsten. Hoe noem je iets dat nog niet bestond, maar bedoeld is om iets bestaands te vervangen dat ook…
Culinair ontdekt: Jacht
Nieuws Nick Trachet 13 november 2014 - 0:29
Het wildseizoen is gestart, zo leren mij de folders van de supermarkten. Maar wat is dat eigenlijk, een wildseizoen?
Hoe moet het verder met het welzijnsei?
Nieuws Dick Veerman 11 november 2014 - 10:00
Hoewel je de kippenboeren niet meer hoort, lijden ze nog altijd in stilte. Sinds de zomer van 2013 is hun prijsprobleem niet opgelost. Om eieren te maken,…
Pumpkin Spice koekjes
Nieuws Hazel Hardijzer
12 november 2014 - 0:02
Wat is pumpkin spice latte, behalve beroemd? En hoe bak je er bijvoorbeeld…
Het feestelijke getal 11
Nieuws lucette faber
10 november 2014 - 1:01
Lucette Faber denkt aan 1111 en een roemrucht Amsterdams restaurant. Morgen…
Weet je zeker dat croissants uit Frankrijk komen?
Nieuws Cécile Janssen
14 november 2014 - 2:00
Gelukskoekjes komen uit China, toch? Nee. En ketchup is Amerikaans. Nee,…
Alwéér alles gelezen? Word dan eens Foodlog Friend!
Vind je Foodlog belangrijk?
> Word betalend lid!
© Foodlog 2024
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? klik hier