Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? klik hier
fl
Foodlog.LEKKER SCHERP ZINNIG
WEEKEND
3 januari 2015
Wetenschap, geloof & vertrouwen
We wensen je een prachtig en gezond jaar, vol toekomst en vertrouwen!

Foodlog ontketende wat relletjes om het er op z’n heetst over te kunnen hebben.

Vrolijker geloof
Karine Hoenderdos deelde een plaagstoot uit naar duurzame bobo’s als kerkleiders. Dat ging erin als koek.
Dick Veerman bepleitte een vrolijke wetenschap. Die kan door haar echte kennis serieus te nemen maar haar theorieën ook met een vrolijke korrel zout te ontwikkelen, weer een serieuze gesprekspartner worden voor de feitenloze speculaties die publiek en media hebben veroverd. Die gedachte heeft nog wat tijd nodig om te landen.

Op zoek naar de hitte
Twee praktijkgevallen ‘onzin’ over glyfosaat dienden zich aan rond de jaarwisseling. Ze leidden tot felle controverse. Een activistische MIT onderzoeker zou ver buiten haar wetenschappelijke boekje praten toen ze zei dat in 2025 de helft van alle baby’s in de VS als autist geboren zullen worden. Klopt, dat is wetenschappelijk gezien flauwekul.

De Nederlandse om- en andersdenker Hendrick Smit zou een ratjetoe van beweringen en feiten aan elkaar hebben geknutseld om GMO-slaolie als een duivels product te framen. Klopt ook! Niettemin geloven zo langzamerhand wel erg veel, en zelfs hoogopgeleide consumenten die ‘onzin’. Die heeft twee vervelende rafelkantjes:
- we weten niet genoeg om een gevoel van onbehagen te kunnen weerleggen
- zeggen dat het onzin is, helpt al minstens een decennium bewijsbaar niet; de twijfel onder het publiek en de uitingen daarvan nemen alleen maar toe.

Zou de uitdaging er dan niet in zitten om de hitte op te zoeken en te kijken of er toch een basis voor gesprek te vinden is?

Neen, zegt de bekende scepticus Pepijn van Erp:



Toch spreekt ook hij mee. Gelukkig maar.

Vanaf eind maart: Nieuws en Kwesties
Foodlog krijgt eind maart een geheel vernieuwde site. Nieuws, zo feitelijk mogelijk geduid, wordt de dagelijkse basis. Actueel en Achtergrond verdwijnen. Daarnaast pakken we een maand lang een kwestie aan.
Om het hete rustig en feitelijk aan te pakken. We hebben, naast glyfosaat, het afgelopen jaar een aantal cases verzameld die laten zien waar de pijn over en weer zit. Dat was genoeg provocatie. In 2015 kijken we of en hoe Kwesties vertrouwen kunnen scheppen tussen de leden van de onderheid onderling.
De onderheid? Ja, de onderheid – díe ontdekken en laten functioneren blijft naast het brengen van nieuws ook in 2015 de missie van Foodlog

NB: een storing zorgde gisteravond en vandaag voor problemen. Daarom ontvang je de Weekend-nieuwsbrief later dan je gewend bent. De Daily van gisteravond vertoont helaas ook kuren. Klik hier voor de laatste koppen. Vanaf morgenochtend publiceren we weer.
De duurzame kerk
Nieuws Karine Hoenderdos 31 december 2014 - 0:05
Voedingsdeskundige Karine Hoenderdos ging in de herfst voor het eerst naar Springtij op Terschelling, de plek waar de zelfbenoemde duurzamen van Nederland…
Er zit glyfosaat in de horeca
Nieuws Hendrick Smit 2 januari 2015 - 14:33
Hendrick Smit wil graag weten uit welk olievaatje horeca-uitbaters tappen als ze hem iets voorzetten waar soja- of slaolie aan te pas kwam. Hij legt uit…
Vrolijke voedingswetenschap is veel serieuzer
Nieuws Dick Veerman 29 december 2014 - 0:29
Waarom volgt het publiek Kris Verburg en moet het lachen om de protesten van voedingswetenschappers tegen zijn 'onwetenschappelijke' beweringen? 2014 zorgde…
Foodlog 2015 - daar willen we met je over praten
Nieuws Redactie 3 januari 2015 - 11:15
Eind maart 2015 lanceert Foodlog zijn nieuwe website. Maar daar willen we het eerst met je over hebben.
De Foodlog top 10 2014
Nieuws Redactie
31 december 2014 - 0:02
Welke artikelen werden het afgelopen jaar het meest gelezen? We selecteerden…
Culinair ontdekt: Zeeoor
Nieuws Nick Trachet
2 januari 2015 - 10:35
De winkels liggen nog vol met feesteten. Juist nu kun je iets bijzonders…
Wat was jouw favoriete draad op Foodlog in 2014?
Nieuws Redactie
30 december 2014 - 0:01
De meest gelezen draad op Foodlog was ook in 2014 een draad over de Philips…
Alwéér alles gelezen? Word dan eens Foodlog Friend!
Vind je Foodlog belangrijk?
> Word betalend lid!
© Foodlog 2024
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? klik hier