Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? klik hier
fl
Foodlog.LEKKER SCHERP ZINNIG
WEEKEND
6 september 2014
Rusland | afvallen & ontbijten | Poolse meisjes | DIY zuurdesem
De zomerstand van Foodlog gaat weer over in herfsttij. Vanaf vandaag rapporteren we in Weekend weer wekelijks de belangrijkste discussies.

Rusland & overproductie
De gevolgen van de Russische voedselboycot brengen een brede coalitie in de Kamer tot gedachten over regionale landbouw en eerlijke boterhammen voor boeren. Uit de discussie over de plannen van het CDA, de ChristenUnie en D66 blijkt dat er nog hard aan gewerkt moet worden om ze praktisch en werkbaar te krijgen. Stilletjes - het viel bijna niemand op - lijkt Sharon Dijksma (PvdA) duidelijk te maken welke sectoren nu maar moeten worden gesaneerd. In lijn met de discussie op Foodlog van een maand geleden, maakte de Franse boerenminister Le Foll duidelijk dat de EU niet Rusland, maar de aanpak van overproductie als probleem centraal moet stellen. Daarbij dacht hij wellicht ook aan problemen die hij ook kent uit de eiersector. De eiersector werd niet getroffen door 'Rusland', maar vertoont desalniettemin ook al de trekken van een lege dop.

Pieternel van Velden bekeek de kwakkelende tuinbouw die door de Russische crisis extra onder druk wordt gezet. Het kabinet vindt de tuinbouw een speerpunt van de Nederlandse economie. Niettemin verkeert onze glasteelt in de ergste crisis ooit. Beleidsmakers laten zwakke ondernemers zelf hun financiële rommel opruimen, denkt Pieternel. Zij vindt dat niet eerlijk. Boeren en tuinders op Foodlog bespraken hoe je eerlijkheid kunt zien en faciliteren.

Vergeet 'minder eten en meer bewegen' en ontbijten maar
Huib Stam bracht een wetenschappelijke waarheid die ons Voedingscentrum, ondanks zijn hameren op wetenschap, maar niet in voedingsadviezen wil omzetten: een goed ontbijt is - wetenschappelijk gezien - niet beter of slechter dan géén ontbijt.
Dokter Frank van Berkum maakt het helemaal bont. De serieuze dieetdokter van Nederland - hij is geen goeroe, maar een doodgewone echte internist - zette het aloude afvaladagium 'eet minder, beweeg meer' bij het oud vuil.
Afvallen zit allemaal wat anders in elkaar beweert de dokter: het gaat om 'een complex van factoren'. Daar gaan we vast nog meer van horen dit najaar.
Het splinternieuwe Zakboek Diëtetiek werd al bijna het slachtoffer van een kleine verwarring over diëten en diagnose. Weg met de one size fits all-diëten zegt Foodlog dan ook steeds harder. Snap gewoon de situatie en werk van daaruit.

Pools bij Vion
Vlees in Nederland is een boevenbende. Dat is tenminste het beeld dat uit de media oprijst. Zelfs een officieel rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid zei het met zoveel woorden. Van de week werd er een Ronde Tafel in de Tweede Kamer over georganiseerd waar het bedrijfsleven aanvankelijk niet voor bleek uitgenodigd. De baas van de NVWA gaf aan dat er iets goed fout zit met de moraal in de sector.
En toen was er opeens een lange documentaire over Poolse meisjes in de vleesfabriek van varkensslachter Vion. 1Vandaag mocht er gewoon filmen. Het resultaat zorgde niet voor schandaal. Maar wat dan wel? Volgens ons weet Foodlog het ook nog niet. Het ligt dan ook - om dokter Frank te citeren - allemaal wat ingewikkelder, legde een fruitteler uit 't Goy heel begrijpelijk uit.
1Vandaag liet zien hoe het er in de vleesfabriek en thuis aan toe gaat, zonder er iets van te vinden. Die eer lieten de makers over aan de kijker. 'Een verademing', zei Dick Veerman.

Debuut met desem
Robert-Jeroen Vriesendorp maakte zijn debuut op Foodlog met het maken van een 'moeder', de starter voor zuurdesembrood. Het werd een hele discussie. Als je altijd al je Do It Yourself zuurdesembrood wilde bakken, is dit je kans. Lukt het niet, dan kun je in het lijntje nog altijd om hulp vragen.
En verder ontdekte Nick Trachet Boniet en Mango en maakte Florine Boucher Sarde a beccafico, als vogeltjes vermomde visjes. Cécile Janssen kwam met de hele vis, tot de kop aan toe.
Regionalisering van onze voedselproductie is onvermijdelijk
Nieuws Carla Dik-Faber 3 september 2014 - 0:03
Rusland laat de kwetsbaarheid van de Nederlandse landbouw zien. We zouden daarom liever peren voor Beieren dan voor Poetin of Brazilië moeten willen telen,…
Eet minder, beweeg meer – vergeet het maar
Nieuws Frank van Berkum 28 augustus 2014 - 0:18
Dik zijn ligt voor een nog onbekend groot deel niet aan degene die het treft. Daarom besluit dieetdokter Frank van Berkum het nog altijd belangrijkste…
Van zuurdesem en zuurdesembrood
Nieuws Robert-Jeroen Vriesendorp 29 augustus 2014 - 1:02
Om zuurdesembrood te bakken heb je een zogenaamde starter nodig. Hoe kom je daaraan? Thuiskok Robert-Jeroen Vriesendorp legt het stap voor stap uit.
Nog één keer dan: ontbijten is niet nodig
Nieuws Huib Stam 26 augustus 2014 - 0:10
We denken het, maar het is niet waar zei een onderzoek in juni al. En toch doen we in Nederland of het wel moet: goed ontbijten. We hebben het er niet…
Vis, vis, maar dan ook de hele vis
Nieuws Cécile Janssen
5 september 2014 - 0:34
Eten wat de pot schaft. In een vishaven is dat wat in het net belandt.…
Culinair ontdekt: Boniet
Nieuws Nick Trachet
2 september 2014 - 0:01
Nu en dan ligt er in de viswinkel minitonijn, veel minder duur dan de grote…
Sarde a Beccafico
Nieuws Florine Boucher
25 augustus 2014 - 0:02
Florine Boucher brengt een prachtig Siciliaans recept voor genepte zangvogeltjes.…
Alwéér alles gelezen? Word dan eens Foodlog Friend!
Vind je Foodlog belangrijk?
> Word betalend lid!
© Foodlog 2024
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? klik hier