De Vlaamse zender Canvas maakte een uitzending over uitknijpende supers die al snel onze zuidgrens en de Moerdijk overstak. Foodlog probeerde de uitzending samen te vatten. Eerst in een korte paragraaf, en later in 1 zinnetje dat de tevens de oplossing voor het probleem benoemt.
Ondervoeding in Nederland
Hoewel het nieuws bol staat van te dikke mensen, blijkt in de Nederlandse zorg 1 op de 5 mensen ondervoed. Daarover verscheen een rapport waarin wel de financiële consequenties maar niet de oorzaken benoemd werden. Da's niet handig, want problemen kun je het best bij de wortel aanpakken. Foodlog zwengelde daarover een discussie aan. Volgens een van de deelnemers is de oorzaak niet zo ingewikkeld: er is teveel bezuinigd op de maaltijden die onze zieken- en bejaardenhuizen serveren.
Massaal online voedingsonderzoek
Foodlog werkte mee aan testonderzoek van TNO: mag je van massaal, online verzamelde gegevens over de reactie van ons lijf op voedsel fatsoenlijke wetenschappelijke resultaten verwachten? TNO-man Nard Clabbers is er duidelijk over: ja. Dat gaat een revolutie betekenen in het onderzoek naar gezonde voeding.
Smaak
Karin Luiten bakte een gemarmerde cake met een zompig frambozenkliekje die heerlijk bleek. Nick Trachet ontdekte een vogel zonder kop. Cécile Janssen deed uit de doeken waarom culinaire liefhebbers van de roemruchte echte Amerikaanse Hellmann's mayo de smaak van hun 'andere mayo' niet meer herkennen. Uit de poll blijkt overigens dat Foodloglezers Unilever - de eigenaar van Hellmann's - een duidelijk commercieel advies meegeven: zet gewoon herkenbaar échte Amerkaanse naast die 'echte' die niet echt is.
Zuur & vissenkoppen
Robert-Jeroen Vriesendorp maakte bietjes in het zuur en nodigt je graag uit weer zelf te gaan inmaken in zuur. Of het wel helemaal voedselveilig is, vroegen we ons af. De NVWA en het Voedingscentrum zijn bij deze van harte uitgenodigd om hun licht daar eens over te laten schijnen.
Onderwijl raken Nick Trachet, Wouter Klootwijk en Florine Boucher niet uitgepraat over vissenkoppen. Koppen kun je vers, gedroogd, met of zonder spiervlees kopen, naar het schijnt. We hoorden dat Eetsprookjesschrijver Huib Stam vanmorgen speciaal voor 2 kilo vers afgesneden wangen van kabeljauwkoppen naar IJmuiden is afgereisd.
|