Komende maand lanceert Foodlog zijn geheel vernieuwde website. Dan komen er ook andere nieuwsbrieven. In de dagelijks verschijnen alle nieuwe artikelen van die dag. In de Weekend-editie wijzen we je op de meest opvallende commentaren of gesprekken in de draden.
De 'boeven van Monsanto'
Een voorproefje alvast. Fotograaf Bas Uterwijk lijkt een aartsscepticus die niets accepteert wat niet bewezen is. Hij ziet het moderne leven met veel techniek en chemie best zitten. Ot & Sien tuinder Jopie Duijnhouwer is van het boeren met de natuur en het opgeven van zo'n luxe lifestyle. ZEMBLA's uitzending over Monsanto bracht hen bij elkaar. Het gebeurde vanmorgen nadat de deelnemers in de draad elkaar voor de zoveelste keer rond 'de boeven van Monsanto' in de haren waren gevlogen.
Nestle en cholesterol: een nieuwe fase in de discussie over vet?
In de VS bond Marion Nestle de strijd aan met pro-vet journalist Nina Teicholz. Dat deed ze omdat ze niet gecharmeerd is van de nieuwe Voedingsrichtlijnen die in de VS worden voorgesteld.
'Ze gaat helemaal onderuit', zeiden paleoman Melchior Meijer en Eetsprookjesschrijver Huib Stam meteen. Dat zou best kunnen, want Teicholz werd door The Economist, de Wall Street Journal en Forbes de hemel ingeprezen. Maar stel nou dat Nestle snapt dat het bewijs dat vet en producten met veel cholesterol niet ongezond zijn, nog niet betekent dat ze gezond zijn? Het hangt er immers vanaf hoe je eet en leeft. Kun je daar algemene richtlijnen voor maken zonder brokken? Wellicht gaat de discussie over vet en cholesterol weer een nieuwe fase in.
Het Grote Superfoodsdebat
We besloten het Grote Superfoodsdebat te organiseren in het Leidse Museum Boerhaave. Dat hebben we geweten: binnen 2 uur waren alle 150 plaatsen vergeven; de site van het museum lag er bijna een hele dag uit. Gelukkig hebben ook enkele Friends kunnen profiteren van het feit dat debatten voor Friends gratis zijn. We zullen er in de toekomst meer organiseren omdat live iets toevoegt aan online en we iets willen bereiken met de resultaten van waardevolle discussies.
Steun daarom Foodlog door Friend te worden en profiteer van het groeiend aantal voordelen dat we voor je opbouwen. Deze week is er weer een nieuwe partner bijgekomen: De Proeftafel biedt Friends voordeel op een bijzondere wijn uit de Loire. En vergeet niet: volgende week verloten we een zeldzame wijn van Imperial Wijnkoperij onder de Foodlog Friends!
|