Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? klik hier
fl
Foodlog.LEKKER SCHERP ZINNIG
WEEKEND
29 november 2014
Kippen, cacao en een hooikist voor België
De Vogelgriep hield Nederland nog een week bezig. Zou het nu afgelopen zijn?

Belgen houden grens dicht voor Nederlandse griep
De mysterieuze verspreider van H5N8 blijkt buiten nog steeds niet te vinden, terwijl hij wel in kippenstallen is aangetroffen. Lastig. Zou daarom het Centraal Veterinair Instituut nu maar vermoeden hoe het zit?

De kippenbazen van Nederland vinden trouwens dat de griep voorbij is omdat er al een week geen nieuwe uitbraken zijn. Maar België vertrouwt het niet en houdt zijn grenzen dicht voor Nederlandse kippen en kuikens.

Hooikist in een koelbox
België zelf zit met heel andere problemen. Het land staat voor stroomtekorten. Daarom leerde Brusselaar Nick Trachet zijn landgenoten koken met een hooikist. Heel inventief - en duurzaam! - bovendien: in een koelbox.

Cacao niet schaars, maar te goedkoop
Binnenkort zou de prijs van chocolade de pan uitrijzen omdat de vraag naar cacao groeit. Niet juist, zegt Antonie Fountain die alles weet van echt eerlijke handel. Omdat cacao door handels- en inkooppraktijken voor boeren te weinig oplevert, zijn er gewoon te weinig boeren die er nog brood in zien. Het is eigenlijk net als in Nederland: wie wil er nou boeren als je hard voor niks moet werken en slaag toekrijgt?

Het ras van de kip
Albert Heijn deed onderzoek naar het welzijn van de Hollandse Kip, het nieuwe dier dat moest van de dierenbeweging. Toen het er kwam, vond niemand het genoeg. Daar ontstond op Foodlog zelfs een woeste draad over. Nu het stof wat gedaald is, bekijkt Simone Hertzberger rustig de resultaten. Ze constateert dat het ras het belangrijkst is voor het welzijn. Opmerkelijk niettemin: de ploffer lijkt het meest van mensen te houden.

Wendeline van den Nagel komt tegen wil en dank uit de kast en maakt zuurkoolkoekjes Ze wil wel iets weten: zijn de pre- (of was het nou de pro-) biotica die daarin zitten goed voor je darmen?
Ras doorslaggevend voor welzijn kip
Nieuws Simone Hertzberger 27 november 2014 - 0:13
Dit voorjaar introduceerde Albert Heijn de Hollandse Kip. Simone Hertzberger, werkzaam bij AH, werd door Foodloglezers gevraagd te rapporteren over de…
H5N8: we hebben de dader (niet)!
Nieuws Dick Veerman 28 november 2014 - 1:33
Volgens de NOS en vogelkenner Henk van der Jeugd hebben we 'm niet. Volgens het Centraal Veterinair Instituut (CVI) zoals geciteerd in de kippenpers lijken…
Vogelgriep: denk eens aan muizen en enten
Nieuws Dick Veerman 26 november 2014 - 0:29
De vogelgriep is een raadsel. Dat ontdekte gisteravond ook EenVandaag. Niemand weet waar de griep vandaan komt en hoe hij binnenkwam. Maar we houden niet…
Ruimen gezonde dieren weer begonnen: acceptabel?
Nieuws Redactie 24 november 2014 - 0:01
Eenden in Barneveld die via een erf in de buurt van de met H5N8 besmette kippenstallen in Kamperveen werden gehouden, moesten worden geruimd. Preventief…
Inmaken voor de ingewanden
Nieuws Wendeline van den Nagel
25 november 2014 - 0:01
Wendeline van den Nagel kookt vanaf nu echt altijd zelf, als ze lekker…
Culinair ontdekt: Hooikist
Nieuws Nick Trachet
26 november 2014 - 0:20
In België dreigen stroomtekorten. Wie dat niet gelooft, kan het nalezen…
Cacao is niet schaars maar te goedkoop
Nieuws antonie
25 november 2014 - 1:59
Antonie Fountain, mede-oprichter van Stop the Traffik, legt uit waarom…
Alwéér alles gelezen? Word dan eens Foodlog Friend!
Vind je Foodlog belangrijk?
> Word betalend lid!
© Foodlog 2024
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? klik hier