Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? klik hier
fl
Foodlog.LEKKER SCHERP ZINNIG
WEEKEND
7 maart 2014
Gerommel met vlees in de Rode Hoed
De 5e Rode Hoed serie over de toekomst van ons eten met Felix Rottenberg ging deze week weer van start. Dick Veerman opende het lustrum feestelijk met een carnavalskraker (te beluisteren via de livestream-opname, vanaf minuut 8) waarin hij alle vleesschandalen van het afgelopen jaar op een rijtje zette en afsloot met een meezinger.

NVWA
Een dag daarvoor verklaarde vleesman Henny Groothedde dat het gerommel met vlees vanzelf uitdooft na 'Van Hattem'. Dat succes zal niet liggen aan de NVWA, zegt hij er nadrukkelijk bij.

Groenten in Amsterdam
In de Rode Hoed zette professor Jaap Seidell zijn plan voor groenteteelt in Amsterdamse achterstandsbuurten uiteen. In die grote stad blijkt maar liefst 60% van de jeugd kansarm. Omdat echte stadslandbouw in bijvoorbeeld New York zo'n 25 kerncentrales kost, ontstond nog tijdens de avond een nieuwe lijn van denken: moet de landbouw niet weer een banenmotor van betekenis worden? Hoe is nog niet duidelijk. Juist daarom moet dat onderwerp weer op de agenda.

Moderne landbouw niet efficiënt
In lijn met dat denken liet Jopie Duijnhouwer deze week zien dat de intensieve moderne landbouw energetisch als failliet moet worden gezien: voedsel verbouwen kost meer energie dan het oplevert. Daarom is een andere, nieuwerwetsere modernisering nodig dan steeds geroepen wordt, volgens Duijnhouwer. Hij roept de nieuwe Wageningse bestuursvoorzitter Louise Fresco en professor in de levensmiddelentechnologie Tiny van Boekel op om daar eens over na te willen denken.

Van borst & fles tot maanzaadcake
Het was dus een week van denkkost. Gelukkig was er ook discussie over eten zelf. De moederborst en de fles kwamen aan de orde door een nieuw onderzoek dat de voordelen van de borst niet alleen aan de melk toeschrijft. Lekker aards is het eten van schaap.
Een mogelijk neppertje kwam voorbij. De spread Heks'nkaas mag van een Franse kaasmaker geen kaas heten. En verder ging het over de voordelen van vasten en het wegwerken van je carnavalskater. En terwijl Nick Trachet Spätzle ontdekte, bakte Hazel Hardijzer een maanzaadcake.

Natuurlijk waren er bergen Kort Nieuws in onze selectie van het belangrijkste nieuws van afgelopen week.
25 kerncentrales voor stadslandbouw New York
Nieuws Dick Veerman 7 maart 2014 - 10:02
De stad moet zichzelf voeden. Het idee is immens populair en prima. Het kost alleen wel een flinke stoot energie. Dat moet anders kunnen.
Voordelen borstvoeding gebaseerd op fout onderzoek
Nieuws Redactie 1 maart 2014 - 13:40
"De positieve effecten borstvoeding worden overdreven." Dat is opzienbarend nieuws, want het geluid pro-borst is de laatste jaren nauwelijks meer te ontwijken.…
“Ook zonder NVWA verdwijnt het gerommel met vlees”
Nieuws Dick Veerman 4 maart 2014 - 0:12
Dat zegt Henny Groothedde, een van Nederlands grote vleesmannen. Ik sprak met hem en zijn zoons Jos en René over controle, vertrouwen en de toekomst van…
De achterstandswijken moeten aan de groente - maar hoe?
Nieuws Alexis de Roode 5 maart 2014 - 8:29
"Als mensen of dieren veel stress ervaren, krijgen ze een hang naar zoet en vet eten. Dat zie je terug in dierentuinen en in de wijken van grote steden."
Maanzaadcake
Nieuws Hazel Hardijzer
3 maart 2014 - 0:03
Op bolletjes of op brood. Veel verder komen we in Nederland niet met maanzaadjes…
Eet schaap!
Nieuws Martin Woestenburg
6 maart 2014 - 12:01
Plofkip, paardenlasagna, kiloknallerkarbonades... welk vlees kun je nog…
Culinair ontdekt: Spätzle
Nieuws Nick Trachet
5 maart 2014 - 1:11
Spätzle is voedsel voor winterse dagen. Het is het opstapje voor de gewone…
Alwéér alles gelezen? Word dan eens Foodlog Friend!
Vind je Foodlog belangrijk?
> Word betalend lid!
© Foodlog 2024
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? klik hier