Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? klik hier
fl
Foodlog.LEKKER SCHERP ZINNIG
WEEKEND
10 mei 2014
Je moet de natuur goed leren nadoen
Nu we de Foodlog Daily dagelijks versturen naar wie daar prijs op stelt, komt de wekelijkse Nieuwsbrief uit als WEEKEND. Daarin vind je op zaterdag de belangrijkste discussies van de week.

Weg uit de stad
Popster boer Joel Salatin preekt zijn blijde boodschap: er is eten zat. Maar dat krijgen we alleen te pakken als we natuur goed leren nabootsen en daarin de rol van roofdier op ons nemen. We moeten er wel de stad voor uit.
Gisteravond vond in Wageningen een debat tussen doven en gelovigen plaats. Landbouwingenieurs schudden hun hoofd en hoorden een heuse Amerikaanse TV-dominee met sprookjes. Pas als Pasen en Pinksteren op één dag vallen, zal de strijd tussen realisten en idealisten nuttig worden, verzuchtte iemand.

Oogsten uit de natuur
In de grote stad Amsterdam besteedt het Food Film Festival dit weekend eens geen aandacht aan boeren, maar aan vissers. Dat zijn natuurlijk ouderwetse jagers in een modern jasje. Eigenlijk predikt Salatin dat ook: leer oogsten uit de natuur, maar dan modern. Zo klinkt zijn boodschap opeens weer heel logisch.

Beesten eten
Moeten we helemaal stoppen die te eten? Niels FC Willems en Dick Veerman spraken deze week met een aantal experts, waaronder een bioloog die van wanten en de natuur weet. "Daar ben ik gauw mee klaar, we zijn omnivoren, al kunnen we eventueel ook zonder". Het hele gezelschap was het eens: minder moet, want het is er straks niet meer. En zonder? Dat leidt tot een high tech landbouw waarmee we steeds verder van huis raken. Dat ontdekken we vorige week op Foodlog ook al. Dan moet je ze ook eten. Eigenlijk zou je moeten stoppen hun voer met kunstmest te maken. Da's een doordenkertje.

Groente met veerkracht
Gaston Remmers en Olaf van Kooten zetten de veerkracht van ons eten op de agenda. Er is teveel uit weg veredeld, met name uit groenten en fruit. De reacties op het stuk zijn lovend. Maar hoe bewijs je nou dat 'veerkrachtig voedsel' geen zweverij is, maar werkt? Daar gaat de discussie op dit moment over.

Leed met scharen
Wouter Klootwijk gaf een hint: "Ik geloof dat het levend vervoeren van dieren, de wijde wereld over, de dieren geen plezier doet. Maar onze uitzending gaat er wel over." Even leek een stormpje te ontstaan over wolhandkrabbenleed, maar het zette niet door. Komt dat omdat kreeften en krabben onaaibare kriebelbeesten zijn?

Oud blikvoer
Onze regering wil dat Europa de uiterste houdbaarheidsdata op rijst, pasta en koffie opheft. Met het Oog op Morgen sprak er gisteren over met Dick Veerman. Een idee werd meteen geboren: hoe smaken spullen uit oud blik? Volgens Veerman zijn die bijna eindeloos te bewaren. Meld het als je oude conserven in blik hebt. De radio wil proeven en stuurt de resultaten door naar Europa.

Robin Kok deed een ontdekking. Vernacheld paardenvlees bleek niet overreden, maar ziek en mager. Toch lag het zomaar bij haar slager.
Terug naar het land met Joel Salatin - hoe?
Nieuws Dick Veerman 6 mei 2014 - 1:00
Joel Salatin werd wereldberoemd. Hij intensiveerde de extensieve gemengde boerderij en vond onderwijl het boeren opnieuw uit. Kunnen we er ooit allemaal…
Laten we het hebben over de veerkracht van ons eten
Nieuws Olaf van Kooten 8 mei 2014 - 0:25
Er is veel gedoe over voeding, zeggen Gaston Remmers en Olaf van Kooten. Maar waar zou al die reuring op gericht moeten zijn?
Kennelijk kun je krabben niet aaien
Nieuws Redactie 9 mei 2014 - 0:24
Gaia protesteerde in België, nadat de Vlaming Piet Huysentruyt bij 2 levende kreeften de pootjes eraf brak en ze levend op de grill gooide. Wouter Klootwijk…
Kunnen we nog vis eten, of niet?
Nieuws Joris Lohman 9 mei 2014 - 14:03
Tijdens het Food Film Festival wordt Het Grote Visserij Debat gevoerd. De livestream is hier zaterdagmiddag om 14.00 uur precies te volgen. Joris Lohman…
Help, ze vernachelen m’n paardenbief
Nieuws Robin Kok
7 mei 2014 - 0:45
Robin Kok gaat al jaren naar de paardenslager voor een lekker stukje bief.…
Wat doet zeevis in de bergen?
Nieuws Cécile Janssen
8 mei 2014 - 18:39
Of ik wilde komen koken in het NTR-programma 'Winfrieds Woonkamer' om daar…
Culinair ontdekt: Inviteren
Nieuws Nick Trachet
7 mei 2014 - 1:06
Nick Trachet ontdekt de essentie van eten.
Alwéér alles gelezen? Word dan eens Foodlog Friend!
Vind je Foodlog belangrijk?
> Word betalend lid!
© Foodlog 2024
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? klik hier