Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? klik hier
fl
Foodlog.LEKKER SCHERP ZINNIG
WEEKEND
17 mei 2014
Heilige huisjes
Daar sneuvelden er van de week wat van.

Eieren & tomaten
Bewaar je die - net als heel Nederland - in de koelkast? Fout! Een leerzaam lijntje, dat je de volgende keer een kleinere koelkast in plaats van een alweer grotere laat kopen.

Weidevogels
Die schijnen te verdwijnen en daarom willen we ze terug. Het Food Film Festival had het erover. En daar zegt opeens Henk Venner: "Mijn vader was gangbaar melkveehouder met kunstmest, beweiding en weinig biodiversiteit, maar veel weidevogels. Ik boer quasi biologisch, extensief, Agrarisch Natuurbeheer, bos, verrommelde stukjes etc. Veel biodiversiteit, maar geen enkele weidevogel! Kortom: die weidevogels zijn misschien wel een indicator voor weinig biodiversiteit!" Nog verder gaat Hendrik Kaput die erop wijst dat niet de grutto, maar de kemphaan te betreuren valt. Wouter Klootwijk zegt: "Weidevogels zijn er dankzij veehouderij, zoals er eidereenden kwamen op de Waddenzee door mosselmannen daarzo. Als je anders vee gaat houden verdwijnen weidevogels weer, ze zijn er niet altijd geweest. Nu draait men het om, de weidevogels moeten geholpen worden, net als de eidereenden. Niet wat je doet als boer is goed, maar wat je behoedt. Kul."

Geen insecten eten
Eerst moesten we van de grote beesten af. Vleesvervangers én insecten zouden veel duurzamer zijn. Wakker Dier en de Dierenbescherming geven nu te kennen dat ze het telen en eten van insecten op grote schaal toch niet zo'n goed idee vinden.

Ze Foedskwat
Een regionaal initiatief met een Engelse naam komt als superman de ongezondheid van Brabanders met hun eigen streekproducten redden. Toch schoot Dick Veerman in het Brabants Dagblad een beetje uit zijn slof. Hij legt het uit: het is diefstal van échte echtheid. Is dat een issue, flauwekul of heiligt het doel de handige middelen?

Vet is goed/slecht
Robert Hoenselaar nam de rol van enfant terrible van de voedingsleer weer eens op zich. Hij lokte een discussie uit over de fundamenten van de voedingsleer. 'Vet is slecht' gaf aanleiding tot een heel gebouw van wetenschappelijk onderzoek. Maar, zegt Hoenselaar, de fundamenten zijn zwak. Wat is dan de rest van die wetenschap waard? Een boeiende discussie waarin vetzurenspecialist Professor Sander Kersten zijn mening geeft over de grenzen en praktische bruikbaarheid van wetenschappelijk voedingsonderzoek.

Lucette bakkert weer
Terwijl Florine Boucher haar eigen tomatensaus met pasta (vol koolhydraten) maakt omdat ze dat lekker vindt, grijpt Lucette Faber terug op het Sonja Bakker dieet van vroeger - 'want het werkt!', zegt ze. Daar gaat paleo. Het retro-diëten is geboren.

Rode wijn & homeopathie
De gevolgen van alcohol laten iedere 10 seconden ergens op de wereld iemand doodgaan. Misschien is dat de reden dat de French Paradox weer eens werd doorgeprikt én dat Discover een oud artikel uit PubMed opdook omdat de veilige Volvo onder de alcoholische dranken nu ook maar eens aangepakt moet worden. Let maar op: het 'wijntje' wordt minder salonfähig de komende maanden.
België erkent homeopathie. Zou het dan toch werken? Het deed veel stof opwaaien op Foodlog. Met name omdat een promotie liet zien dat homeopathie in ieder geval werkt door menselijke empathie.
De consumptie van dierlijk vet kan hart- en vaatziekten niet verklaren
Nieuws Robert Hoenselaar 15 mei 2014 - 0:04
Dat is een boude stelling. Maar Robert Hoenselaar durft hem aan. Hij trekt het argument breed en komt op een spannende manier tot boeiende wetenschappelijke…
Dierenbeschermers tegen het eten van insecten
Nieuws Redactie 14 mei 2014 - 1:01
Vandaag start een driedaagse conferentie in Ede over het eten van insecten. Ze zijn hot als 'de andere bron van beesten eten'. Maar de Dierenbescherming…
Is biologisch eten veiliger of gezonder dan gangbaar?
Nieuws Frank van Berkum 16 mei 2014 - 0:45
Zo luidde de titel van het in de lekenpers veel geciteerde artikel in Annals of Internal Medecine. Dokter Frank van Berkum dook erin.
Ze Foedskwat: ‘cause it’s a bloody war out there
Nieuws Dick Veerman 12 mei 2014 - 0:39
“Wat vind je van al die Engelse namen voor echt, gezond en ambachtelijk regionaal Hollands eten? Nu is er weer The Food Squad.”
Sugo di Pomodoro Semplice
Nieuws Florine Boucher
12 mei 2014 - 0:05
Florine Boucher gelooft in zelfgemaakt, zoals voor deze simpele tomatensaus…
Wie bewaart aardappelen nou in de ijskast?
Nieuws Cécile Janssen
15 mei 2014 - 0:02
De ontwikkeling van koelen was een grote stap voorwaarts in houdbaarheid…
Retro diëten
Nieuws lucette faber
13 mei 2014 - 0:38
Dieetgoeroes komen en gaan. Daarom grijpt Lucette Faber terug op Hippokrates'…
Alwéér alles gelezen? Word dan eens Foodlog Friend!
Vind je Foodlog belangrijk?
> Word betalend lid!
© Foodlog 2024
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? klik hier