Donderdag 7 mei 2009 introduceert de Bond van Boerderij Zuivelbereiders een keurmerk voor Echte Boerderijzuivel. Echte Boerderijzuivel is gegarandeerd op een melkveehouderij bereid. De herkomst is te herleiden tot één specifieke boerderij. De introductie vindt plaats in Librije’s Hotel in Zwolle. Consumenten hebben in toenemende mate behoefte aan eerlijke informatie over de herkomst van producten. Men wil eten beleven en de herkomst ervan speelt een steeds prominentere rol. Het nieuwe keurmerk voor Echte Boerderijzuivel zorgt voor transparantie in de keten en geeft eerlijke informatie over de herkomst van de producten. In Nederland zijn enkele honderden melkveehouders actief in de bereiding van boerderijzuivel. Hun producten zijn te koop in boerderijwinkels, speciaalzaken en supermarkten. Ook in de horeca en in bedrijfsrestaurants kiest men steeds vaker bewust voor boerderijzuivel.

Echt vers
Op de boerderij wordt zuivel gemaakt van echt verse melk van de eigen melkveestapel. Meestal wordt direct na het melken al gestart met de bereiding van de zuivelproducten. Echte Boerderijzuivel is daarmee de meest verse zuivel die verkrijgbaar is. Bovendien zijn de boerderijzuivelaars groot voorstander van weidemelk en past zorg en aandacht voor de natuurlijke omgeving en het milieu in de bedrijfsvoering. Op de zuivelboerderij is de gehele keten, van melkvee tot eindproduct, in één hand. Het keurmerk is merkenrechtelijk beschermd en voor het gebruik gelden strenge regels. Het keurmerk is een initiatief van de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders. Deze ziet toe op de naleving van de specificaties voor de bereiding van Echte Boerderijzuivel. Uiteraard gelden strenge eisen voor kwaliteit en hygiëne. En altijd is de herkomst van Echte Boerderijzuivel te herleiden tot één specifieke boerderij. Een actueel overzicht van de zuivelboerderijen die met het keurmerk werken is te vinden op www.boerderijzuivel.nl.







Dit artikel afdrukken