Uit ervaring weet ik dat met de kerst vaak spanningen hoog oplopen aan tafel en helaas aan de kersttafel tot eruptie komen. De commercie is mede verantwoordelijk voor het feit dat kerst dat "gezelligheidsfeest bij uitstek moet worden". Met de nadruk op moet. De consumenten hebben al snel het idee, dat als het kerstdiner niet is zoals de beeldvorming die is ontstaan bij het constante drammen van HET ZAL GVD GEZELLIG ZIJN!, er zich een drama omtwikkeld aan tafel. Vandaar dat de tweede kerstdag meer succes heeft. De druk is dan van de ketel
Maar wat blijkt: het zijn de afwas en de kookstress die ons tot waanzin drijven.

Let op: het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van een magnetronverkoper.

Troep in de keuken na het koken is de grootste veroorzaker van stress tijdens de feestdagen. Ook angst voor het mislukken van gerechten is een belangrijke reden voor spanningen rond de kerstdagen Dat blijkt uit onderzoek onder 524 Nederlanders van achttien jaar en ouder in opdracht van retailer ElectronicPartner (EP). Voor 37 procent is de rommel die het koken oplevert het meest stressverwekkend. Ruim de helft van de Nederlanders brengt de kerstdagen kokend thuis door (56 procent). Bijna 50 procent staat twee tot drie uur in de keuken voor het kerstdiner (47 procent) en dat is tot vier keer langer dan op een normale dag.Mislukken
Een op de vier kokers ziet er tegenop zo lang te kokkerellen (23 procent). Het mislukken van gerechten zorgt bij 25 procent voor stress, de timing van de gerechten is bij 22 procent de grootste stressfactor en 19 procent is bang een ingrediënt te vergeten. Het samenstellen van het menu bezorgt 18 procent vooraf al rode vlekken in de nek.

Magnetron
Hoewel de meesten zich desondanks verheugen op een avondje dineren met familie of vrienden, kan die gezelligheid sommigen worden gestolen. Een op de zes ondervraagden zou de avond het liefst doorbrengen met een magnetronmaaltijd op schoot voor de televisie.


bron: distrifood

Dit artikel afdrukken