Vandaag schaft de EU de regels af die bepalen dat komkommers X centimer lang moeten zijn en niet meer dan Y graden van een rechte lijn mogen afwijken om als eerste kwaliteit verkocht te mogen worden. Dat geldt niet alleen voor komkommers maar ook voor tomaten, paprika's en nog veel meer tuinbouwproducten. Reden: het zijn overbodige regels en de EU vindt het zonde dat er zoveel moet worden weggegooid of als B- en C-kwaliteit op de markt komt.

Begin vorige week sprak ik een grote Nederlandse paprika-teler. Hij stelde voor dat er niet minder groenten en vruchtgroenten zoals tomaten en paprika's moeten worden weggegooid, maar juist veel meer. Er wordt veel te veel gemaakt en dat houdt de prijs laag. Weg dus met al dat marktbederf. Dan maar echte rot, omdat er anders niemand meer overblijft om nog groenten voor ons te telen. De prijzen zijn te laag. Menig bedrijf balanceert op de rand van een failliet. Later in de week sprak ik een biologische groententeler, die het anders verwoordde, maar precies hetzelfde bedoelde. Een miljard mensen op de wereld leidt honger, maar wij moeten hier eens wat minder gaan produceren, dan zou het stukken beter gaan met de boeren in Europa. Hij zei dat je dan zelfs de alom gehate, maar kennelijk onvermijdelijke subsidies op landbouw waarschijnlijk zou kunnen afschaffen. In Nederland alleen al gaat het om een bedrag van € 1,2 miljard. In Europa als totaal gaat het om € 55 miljard.

Gisteren sprak ik een varkenshouder die nogal door de wereld reist en zijn ogen de kost geeft. Hij vertelde dat hij in Zweden was wezen kijken. Daar houden varkens pas echt zoals het moet. Veel ruimte in de hokken. Gelukkige dieren. Hij dacht dat de varkensboer daar wel een goeie prijs voor zijn vlees zou beuren. De boeren hadden immers voor miljoenen geïnvesteerd in nieuwe stallen, iets waar ook Nederland voor staat. Hij wilde eens kijken hoeveel meer de boeren daar nou krijgen. Al helemaal omdat het Zweedse Wakkere Dier blij is, de consument er natuurlijk helemaal voor gaat en Zweden natuurlijk alleen maar Zweeds varkensvlees eten. Niet bleek minder waar. Ze krijgen nog minderdan hier, terwijl hun kosten ook nog eens veel hoger zijn. Tot overmaat van ramp blijkt er bovendien heel veel goedkoper Deens vlees het Zweedse de schappen uit te concurreren.
De moed en hoop op de toekomst zonken hem in de schoenen nog voor hij in het vliegtuig terug zat. Moesten we niet veel minder varkens maken? Ja, maar dan zouden de kosten weer omhoog gaan en de dieren elders vandaan komen. Een boer in zijn eentje vecht tegen de wereldmarkt. Da's unfair, maar wel waar.

Een laatste puntje van misère. Zelfs de haring - die bedreigde vissoort die Nederland nu eindelijk allemaal onder het beschermende MSC logo heeft gekregen - wordt massaal doorgedraaid.

Honger en overvloed. Overvloed die de boeren in Europa de nek omdraait. Hoe kan dat in 's hemelsnaam? Waar zit de fout in ons eetsysteem?




Dit artikel afdrukken