Zelf was ik even lekker voor mezelf zorgen. Heerlijk fietsen in Frankrijk. Toen ik de reacties op twitter en foodlog.nl zag, wist ik dat er weer ‘ns heerlijk langs elkaar heen werd gepraat over Anti-dieetdag 2011.

Wondervol maakt op haar blog boos over een reactie van Wouter de Heij op Foodlog. Hij gedraagt zich dan ook als een heuse eigentijdse VVD’er : “Wat mij betreft mogen dikke mensen zich mooi voelen, als ze maar gezond zijn. Voor mensen die bewust dik willen blijven, geldt hetzelfde voor mensen die bewust blijven roken wat mij betreft. Eigen keuze, maar dan ook zelf voor de lasten opdraaien indien er grote gezondheidsproblemen gaan voordoen.”

Ik ken niemand met flink overgewicht die blij is met dat overgewicht. Iedereen zou graag morgen wakker worden met een gezonde BMI. Helaas is een gezonde BMI voor hen een onhaalbaar doel geworden. Daarom praten ze langs elkaar heen, enerzijds de dikkerds die zeggen dat ze nooit meer op dieet willen en anderzijds de artsen en wetenschappers die zeggen dat afvallen veel gezondheidwinst oplevert.

De verwarring zit in het woordje ‘dieet’. Voor de één is het een kwelling van 500 kcal met shakes en pillen. Voor de ander is het de gewoonte om 6 keer per dag te eten.
Porf. Jaap Seidell is er in zijn boek Tegenwicht duidelijk over: “bewust minder eten dan je wellicht zou willen, noemen we ook wel lijnen. Juist door dat lijngedrag zijn veel mensen in staat om te voorkomen dat ze te zwaar worden.”

Ook slanke mensen zijn dus contstant aan het ‘lijnen’, of ‘op dieet’ als je het zo wilt noemen.
Ook deze slanke mensen leven in een omgeving die obesogeen is: vol verleidingen om teveel te eten en weinig te bewegen.

Blijkbaar maakt lijnen zowel dun als dik niet dikker en is een Antidieetdag voor slanke mensen geen issue en hoeft het dat voor dikkerds ook niet te zijn. Obesen lukt het echter niet om slank te worden en te blijven. Seidell stelt in zijn boek meerdere malen vast dat het absurd is om overgewicht te zien als louter een persoonlijke keuze waarvoor de burger verantwoordelijk moet worden gesteld of zelfs gestraft. Foei dus De Heij!Hier ligt nu juist een punt waarop wetenschappers, artsen en dikkerds elkaar moeten leren verstaan. De 100-kilo plussers willen (of moeten helaas) accepteren dat een maatje 38 er nooit meer in zit. Dat accepteren is een rouwproces waarbij menigeen inderdaad hulp kan gebruiken. Antidieetdag en nooitmeeropdieet.nl kunnen daar prima bij helpen. Na het loslaten van irreële afvaldoelen kunnen ze eindelijk aan hun mentale en fysieke gezondheid gaan werken en kunnen strenge lijnpogingen, enge pillen en dure shakes overboord. Dat is precies wat gezondheidsprofessionals al jaren prediken. Die saaie maar gezonde boodschap van ‘iets minder maar gezond eten en iets meer bewegen’ klopt. De wetenschapper en arts willen de 100-plusser niet zwaarder laten worden en maximaal 5 tot 10 % laten afvallen. Meer is niet nodig voor gezondheidswinst en meer gewichtsverlies komt er in de meeste gevallen toch weer aan.

Het betekent ook dat we die gezonde dikkerd moeten accepteren in onze samenleving in plaats van zijn en haar soms indrukwekkend dikke reet na te wijzen.

Wondervol schrijft:” Je volle lichaam accepteren betekent voor mij: van je lichaam houden en er dus goed voor zorgen. Goed voor je lichaam zorgen betekent: dat je er gezond voedsel in stopt, (dus ook geen gevaarlijke dieetpillen bijvoorbeeld!) luistert naar je lichaam waar het behoefte aan heeft.”
Het lijkt me dat niemand hier iets tegenin kan brengen. Volgend jaar geen Antidieetdag maar een ‘Anti-stigmadag’? Of toch maar gewoon een ‘Zorggoedvoorjezelfdag’ en www.zorggoedvoorjezelf.nl?
Dit artikel afdrukken