1. Prof. Tiny van Boekel, levensmiddelentechnoloog aan de WUR, stelt dat het verrijken van cereals met ijzer - zowel in ionen- als in de goedkopere en minder voedingsefficiente metallische vorm - zinloos is, wanneer die - zoals gebruikelijk - met melk worden gegeten. Kellogg's vergelijkt in zijn persbericht de voedingskundige waarde met die van spinazie ('het ijzer uit groenten'). Ook deze vergelijking gaat volgens Van Boekel niet op. De verwijzing naar spinazie is misleidend omdat het ijzer uit spinazie i) een andere hoedanigheid heeft dan het metallische poeder dat Kellogg's toepast ter 'verrijking' van zijn Cornfalkes en ii) verondersteld mag worden dat Kellogg's op de hoogte is van het algemeen bekende wetenschappelijke feit dat het ijzer in spinazie een voor mensen nauwelijks bruikbare ijzerbron is.
2. De VWA en Kellogg's stellen in hun afzonderlijk uitgebrachte persberichten dat het ijzerpoeder dat gebruikt wordt in Kellogg's Special K geschikt is voor menselijke consumptie. Omdat de eetpatronen van de bevolking in de lidstaten onderling verschillen, bepalen EU-lidstaten zelf aan de hand van de totale inname van ijzer welke limiet zij hanteren. De Nederlandse limiet is mede gebaseerd op de Nederlandse voedselconsumptiepeiling.
Door te voldoen aan de EU-richtlijnen en regels, zegt Kellogg's wordt de zuiverheid en veiligheid van ijzerpoeder in voedingsmiddelen en ook ontbijtgranen zeker gesteld. Consumenten hoeven, volgens het unisono van VWA en Kellogg's, dus geen angst te hebben voor het nuttigen van toegevoegd ijzerpoeder.
3. Kellogg's stelt dat het m.n. vrouwen in de vruchtbare leeftijd een dienst bewijst met special K. IJzertekort uit hoofde van menstrueel bloedverlies komt nog steeds voor bij 40% van de vrouwen in Europa, stelt het bedrijf. Omdat Kellogg’s weet
Vragen van foodlog.nl aan de VWA
a. is de VWA op de hoogte van de inzichten zoals Prof. Van Boekel die afgelopen weekend op foodlog.nl naar voren bracht?
b. zo ja, is de VWA op de hoogte van het feit dat Kellogg's suggestie dat de producten van het bedrijf de ijzerdeficiëntie van vrouwen in de vruchtbare leeftijd helpen bestrijden, moet worden afgewezen op basis van deze inzichten?
c. was de VWA op de hoogte van het feit dat Kellogg's haar producten verrijkt met ijzerpoeder in plaats van het door mensen veel beter opneembare, maar duurdere ion-ijzer?
d. is de VWA bekend met tests die i) de voedingsefficiency (uit EU verordeningen 108/2008 en 1925/2006 kan worden afgeleid dat metallisch ijzer niet mag worden toegevoegd omdat het slechter door het menselijk lichaam wordt opgenomen dan ijzerzouten) en ii) de voedselveiligheid van metallisch ijzer voor mensen zo eenduidig aantonen dat deze door Kellogg's geclaimd mogen worden zoals het bedrijf dat doet in zijn persbericht van zaterdag jongstleden?
e. zo ja, welke tests zijn dat?
Graag uw spoedige reactie. Naast het Nederlandse volk als totaal, wacht inmiddels 40% van de Nederlandse vrouwen met spanning op uw antwoord. Het heeft er immers alle schijn van dat Kellogg's hen misleidt met een valse voedingsclaim.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Peter, er was inmiddels een tweede uitzending, die je hier nog een paar dagen kunt bekijken.
Het antwoord op de vraag is overigens nee, waar het Kellogg's of Cornflakes betreft. Het risico van ijzerstapeling onder Noord-Europeanen bestaat volgens medici wel degelijk.
Nog een vraag:
Is er ook onderzoek gedaan naar de risico's voor 1 op de 200 personen in de bevolking die (een aanleg hebben voor) ijzerstapeling?
Correctie: ik bedoelde "in ieder geval *niet* hard te maken" in laatste alinea.
"Reduced iron" (zeer fijn ijzerpoeder dat gemaakt wordt door ijzererts bloot te stellen aan waterstofgas), wordt al sinds de jaren 70 gebruikt als additief voor ondermeer cornflakes. Wel een beetje laat (en dom) van de KvW om hier nu zoveel stampij om te maken. Wat Googelen levert onder andere dit onderzoeksrapport op. Het wordt blijkbaar wel gedeeltelijk opgenomen volgens dat onderzoek. Andere onderzoeken twijfelen wat meer aan het nut. Die van Boekel kan dus zoveel beweren. Alleen met een uitgebreide studie naar de verschillende onderzoeken zou je er wat zinnigs over kunnen zeggen naar mijn mening. Dit levert echter geen sensatietv op natuurlijk..
Hoe dan ook, het is in ieder geval hard te maken dat Kellogs door ijzer toe te voegen willens en wetens de consument bedriegt. Dan kun je beter kritisch zijn over de algemene werkwijze van de voedingsindustrie om voedselgrondstoffen eerst te verwerken van bijv graan tot een armzalig zetmeelpoeder en het dan met allelei additieven weer probeert het op te peppen tot "iets gezonds".
De VWA kiest niemand's partij. Het is een controle-organisatie die regels toepast. Vandaar de vraag: zijn de regels wel correct toegepast.
Voor de vraag naar de regels zelf moet je bij de wetgever zijn.