In het berichtje staat:
Vooral buiten het Europese groeiseizoen is het voordeel van jaarrond telen voor de marktleider niet aangetoond. Volgens AH-directeur Dick Boer blijkt uit ondermeer onderzoek van de universiteit van Manchester dat de teelt in kassen in de winter niet duurzamer is dan het invliegen van boontjes uit Kenia.
Kennelijk storen mensen zich aan zulke berichten. En toch zijn ze waar. De duurzaamheid van een boontje, een appel of een aardbei varieert gedurende het jaar. Waarom storen we ons eraan? Is het gebrek aan kennis of is het wat anders?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Jan, volgens mij zijn de Hollandse boontjes inderdaad gewoon machinaal geplukt en omgekiept. Kasboontjes zijn niet voor niets zo duur, omdat ze met de hand worden geoogst.
Mee eens, Flipse. Je kan het vaak ook zien aan kleur en grofheid.
Jammer is dan weer dat de Fransen ons type boontjes exporteren. In Frankrijk verkopen ze bijna uitsluitend harocot vert. Om eerlijk te zijn vind ik de smaak van gewone verse boontjes beter.
En als je me helemaal blij wilt maken, dan toch boontjes uit de kas. Die zijn in voorjaar en zomer fantastisch. Jammer dat die teelt bijna helemaal is verdwenen en ze dus erg duur zijn. Over die duurzaamheid zou ik nog wel eens willen discussiëren. Boontjes onder glas worden wel vervroegd en dus gestookt, maar een groot deel staat gewoon koel in een seizoen dat alles vanzelf groeit. Wat maakt dat glasraam dan uit in duurzaamheid? Dus dat verhaal van AH vind ik grote onzin.
Ik sprak een komkommerteler met verkoop aan huis. Naast die komkommers heeft hij een rijtje bonen (een oude tuinderstraditie). Mensen komen speciaal voor die bonen naar zijn winkeltje. Nu zal zijn publiek vermoedelijk bestaan uit mensen met een agrarische achtergrond. Die weten precies wat ze willen en waarom.
Ben benieuwd waar die telers dan zitten die de boontjes voor de versmarkt plukken. Misschien heb ik het mis en wordt een deel van de machinaal geplukte boontjes omgekiept in kleinere kisten. Handgeplukt en netjes recht in de kist leggen kan ook. Maar als je 15 euro per uur moet betalen voor prsoneel, wat kosten die verse boontjes dan wel niet?
Zelfs kijken op de kisten geeft je vaak geen uitkomst. Alleen als je met een luie vakkenvuller te doen hebt kun je zien dat de (in dit geval) boontjes uit het Midden oosten komen, omdat hij/zij ze in de doos laten zitten. Een andere tip: kijk hoe de boontjes gepresenteerd zijn. Die uit het middenoosten liggen meestal keurig in het gelid en blijven dat ook min of meer bij het "storten". De "onze" liggen altijd schots en scheef door elkaar...
Nee, niet alle boontjes vliegen. Boontjes op de markt komen 's zomers uit Holland om direct daarna weer uit andere landen te komen. Supermarkten willen er wel acties mee doen.
Ik denk dat Flipse ook gelijk heeft. Op flowpack staat wel het land van herkomst, maar het staat niet altijd goed op de schappen. En boontjes liggen toch ook nog vaak los in poolfust. De snijbonen, in flowpack, komen weer voornamelijk uit Spanje.