Morgenochtend, maandag 1 november om 11 uur staat de #smaakNL-caravaan in Amsterdam, net voor de onderdoorgang naar station Amsterdam-Zuid gezien vanaf het WTC. Puck Kerkhoven schreef vorige week in De Gelderlander over haar ervaringen in de jury in de regio Zuid. Ze was nogal onder de indruk van een stampinnovatie. Morgen zijn de halve finalisten uit Midden-Nederland te proeven.

Puck schreef:
Niet vreemd opkijken als u binnenkort tijdens een feestje of receptie geen bitterbal maar een stampbal geserveerd krijgt. Je hapt erin en proeft….. zuurkool, hutspot of boerenkool! Niet in een paneeromhulsel, maar in zo’n heerlijk bruin, knapperig korstje dat je krijgt als je een kliekje stamppot opbakt. Zou dat nou geen leuke nieuwe, typisch Nederlandse snack zijn?
Of een overheerlijk, calorie-arm saucijsenbroodje met hartige vulling van grofgehakte champignons in plaats van gehakt; ideaal voor (varkens)vleesmijders. Goede ideeën allemaal. Niet van mij, anderen hebben ze al bedacht en uitgewerkt. De stampbal is een idee van Jan van Eeuwijk van EKRA uit Overloon en de Champisaucijs van Sybrand Spaapen van ’t Lekker Plekske uit Roosendaal. Kleine enthousiaste ambachtelijke bedrijven, die nu proberen de markt te veroveren met hun gouden vondst. Maar dat valt nog niet mee.
Ze deden mee aan de ‘talentenjacht’ om De Smaak van Nederland, georganiseerd door Syntens (overheidsorgaan) in samenwerking met Foodlog.nl, en ik zat als een Angela Groothuijzen in de jury van de voorronde, regio Zuid. Een stoet aan nieuwe producten trok aan ons voorbij. We zagen de concentratie, de zenuwen, de wil om het goed te doen. Voelden de pijn om iemand af te wijzen en het plezier als je werd verrast door een écht goed, écht lekker product.

Je moet tegenwoordig een zak geld van hier tot Tokyo meebrengen om je nieuwe product op het schap van de supermarkt te krijgen. Fabrikanten moeten zich inkopen en zijn vaak gedwongen gelijk voor veel geld te adverteren in het ‘gratis’ supermarktblad. Dit is vrijwel alleen weggelegd voor de hele grote multi-nationals. En die spelen natuurlijk op safe. Testen alles uitentreuren, zoeken naar de grootste gemene deler in smaak, proberen hun product zo houdbaar mogelijk te maken en zo hygiënisch en praktisch mogelijk te verpakken. Liefst in meertalige verpakking, zodat ze ook het buitenland kunnen bestoken. Hoe authentiek is dat?
Hebben wij daar als consument belang bij? Eerlijk zijn, misschien een beetje, want dit systeem houdt het prijsniveau in de supermarkten laag. Maar het aanbod verschraalt en creatieve nieuwkomers krijgen geen enkele kans om ons te bereiken en te verrassen.
Waar moeten al die bevlogen uitvinders naar toe met hun nieuwe producten? Gelukkig zijn er nog ambachtelijke winkels en de Landwinkels, waarvan de laatste sterk in opkomst zijn. Maar het blijft toch al met al een kleinschalige aangelegenheid.
Nou vooruit, nog een lekkere kanshebber; de Brabantse metworst van slager Henk Knippens uit Waalwijk. Een ringvormig worstje met een vulling van kruidig, zacht, bijna smeerbaar varkensvlees in een stevig, pittig gerookt vel. Is dat nieuw? Nee, dat is eeuwenoud, maar zó lekker! Wie taalt er nog naar paling, als je dít op je witte broodje of toast kunt doen?Ik wil dat mijn supermarkt ze gaat verkopen! Zo’n ambachtelijke blankhouten standaard vol versgerookte ringen op de vleeswarentoonbank, desnoods alleen in het weekend. Reclame hoeven jullie niet te maken, mijn neus vindt ze vanzelf. Ik weet zeker dat ik regelmatig zo’n worstje mee zal nemen. Ik heb alvast een lekkere stamppot bedacht die daarbij prima zal smaken (zie recept).
Ondertussen ben ik wel razend nieuwgierig geworden naar de inbreng in de andere regio’s. Zodra de over-all winnaars bekend zijn, zal ik het melden. Smaaktalent genoeg in Nederland, nu nog graag wat lef bij de marktpartijen (lees supermarkten en groothandels) om dit talent ook een podium te geven. Namens het publiek alvast hartelijk dank!

RECEPT
Kruidige stamppot met lente-ui en metworst
(voor 4 personen)

1 kilo kruimige aardappels; 1 klont roomboter; 1 dl melk, warm; handje rucola, fijngehakt; bosje platte peterselie, gehakt; 2 takjes lavas, gesneden; takje rozemarijn, fijngehakt; 1 theelepel gedroogde oregano; 100 gram zachte geitenkaas, in blokjes; 3 lente-uitjes, in ringetjes; verse nootmuskaat; peper en zout; scheut olijfolie; gerookt metworstje, in plakjes.

Schil aardappels en kook ze in water met zout. Stamp fijn met stamper, roer boter erdoor, dan pas de warme melk met kleine scheutjes. Puree moet lekker stevig blijven. Roer rucola en gehakte kruiden, oregano en lente-ui erdoor, breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en een scheut olijfolie. Laat even goed doorwarmen, roer dan geitenkaasblokjes erdoor. Schik plakjes metworst mooi op stamppot zodat ze warmte kunnen opnemen. Serveer met frisse tomatensalade met basilicum.


Bron: De Gelderlander
Dit artikel afdrukken