imageDe zuiveldrank waarmee Danone zegt de stoelgang van de mensheid te bevorderen, doet dat niet. Dat stelt voedingsprof Martijn Katan in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Maar welke supermarktbezoeker leest dat?

Het is een hobby van me om bij het wachten in de rij voor de kassa te kijken wat andere mensen in hun supermarktkarretjes hebben gegooid. Het verwondert mij altijd dat ik daarin veelal een complete verzameling van door de voedingsindustrie of supermarkten aangeprezen producten aantref. Het gaat dan om de potjes en pakjes met pastasauzen, soepen, kruidenmixen, diepgevroren frieten en kroketten, de pakjes met voorbereide maaltijden of het voorgekruide vlees of de voorgesneden groente die in de aanbieding zijn. En meestal ligt daarnaast een zuivelproduct met probiotica.

Nu blijkt dat probiotica wel de verwerking in de dunne darm bevorderen, maar niet die in de dikke darm. Daarom bevordert het de stoelgang dus niet. Veel erger is natuurlijk dat producenten van zulke drankjes ook nog eens foute informatie op de verpakking zetten.
Maar wat denken de mensen die zulke supermarktkarretjes naar de kassa brengen nu eigenlijk over voeding? Mijn idee is dat ze geestelijk worden gevoed door de televisie met programma's als Food & Fit, waar kok Caspar Bürgi elke aflevering kookt met biologische groente, maar waar ook diëtisten telkens opnieuw de 'stoelgangbevorderende' werking van zuiveldrankjes als Danone Activa en Yakult aanprijzen. Nu blijkt dat dat niet waar is.

Volgens mij is het simpel. Wil je soepel poepen, dan moet je verse groente eten. Die bevatten vezels en dat zorgt ervoor dat je darmen aan het werk gezet worden. Overigens heeft Katan net een boekje gepubliceerd over gezond eten. Ontbijt overslaan is niet erg, als je maar wat boterhammen meeneemt en geen gevulde koeken eet.

In de Verenigde Staten is veel meer discussie over welk voedsel gezond is. De nieuwste hype is Michael Pollan, een wetenschapsjournalist die onlangs het boek In Defense of Food publiceerde. Zijn remedie is simpel: eet niet teveel voedsel en probeer zoveel mogelijk planten te eten. Misschien is dat ook een advies aan de mensen die probiotica in hun supermarktkarretje leggen. Overigens: als ik dat boek heb, horen jullie er meer over.
Dit artikel afdrukken