Van de Dierenbescherming kreeg hij geen ster. Toch is hij vrijwel net zo goed als de bijna verdwenen Volwaard en zijn opvolger, de binnenscharrelvleeskip die Puur & Eerlijk heet bij Albert Heijn. Beter zelfs. Want het beest eet groene soja en is zo'n beetje antibiotica-vrij. Daar hoor je de Bescherming niet over. Die hebben het over wat ruimte meer of minder en het traaggroeiende ras. Nou, dat laatste is hetzelfde en de ruimte is gelijk aan die binnenruimte van de Volwaard die ook onder een kaalgeschrobbeld afdakje mag.

We hebben het over de kip die afgelopen weekend tot Nederland kwam via de folders van C1000. Ze zijn er trots op, want ze zeggen dat'ie van hun is. Onze Kip, heet'ie maar hij is van iemand anders.

De C1000 duurzame kip zonder ster komt van Interchicken uit Bodegraven. Ze verpakken er kip. Ze deden al in betere kip toen niemand zich nog realiseerde dat het ook anders kan en importeren nog altijd de gelukkigste kip die er is, de Franse Label Rouge (spreek uit: Llaabelroezje en niet Lebel Roesj). Dat beest mag naar buiten en mag echt torretjes eten. Uw - inmiddels zeldzaam geworden - Volwaardvleeskip rent iedere dag hoopvol naar buiten om daar ... alweer niets van zijn of haar geding te vinden. Zelfs uw driesterren Rondeeleierenkip moet het doen met kunstgras zonder torren. Maar de Label Rouge is een bofkont. Zowel rood gelabelde leggers als de vleeskippen krijgen steeds een verse buitenloop. Die beesten eten torren, kevers in plaats van af en toe een verdwaalde vlieg of mug. Dáár wil je als kip voor naar buiten. Verder maakt het misschien wel niet uit.

Bij Interchicken vertelden ze me dat Hun Kip voor 80% zo goed is als een één sterkip. Maar ook dat hij op andere punten 100% beter is. Zonder ster dus en toch beter.

ruimte, ras en een bescheidener filetje
'Onze kip' heeft net zoveel binnenruimte als een Volwaard die 1 ster krijgt, maar leeft een weekje korter en blijft dus kleiner. Daarom heeft hij in de laatste week van zijn leven meer ruimte dan een Volwaard want zelfs als ze traag groeien, groeien kippen groeien als kool. OK, hij kan niet naar buiten, maar daar staat tegenover dat Onze/Hun Kip geniet van een stal met flink wat natuurlijk bovenlicht in plaats van in een donkerdere met een uitloopje onder een afdak. De kippen krijgen strootjes om mee te spelen. Bij Volwaard (31 kg dieren per m2 binnen, met uitloop) of Puur & Eerlijk (25 kg dieren per m2 binnen, zonder uitloop). Spelen of schuilen onder een afdakje zonder kevers, torren en wormen, waar zou de kip blijer van worden? Een knappe jongen die het weet.

'Onze kip' heeft een andere vader dan de Volwaard, maar verder is het rasverschil te verwaarlozen. Het dier krijgt er alleen een andere kleur en wat kleuriger vlees door. De moederdieren zijn even gelukkig als die van Volwaard en Puur & Eerlijk. Het gestel van het beest is even goed als dat van Volwaard zodat van borstblaren, pootproblemen en lamlendigheid vanwege de vraatzucht geen sprake is. Echt, het is gewoon een Volwaard, maar dan een weekje jonger en zonder dat afdakje buiten.

Dat kortere leven is trouwens een voordeel in meerdere opzichten. Deze kip hoeft maar 7 weken te leven in plaats van 8, zoals zijn ene sterconcurrenten. Op 7 weken maakt 1 week minder om ons te kunnen dienen heel wat uit. Het scheelt voer omdat de kip minder groot hoeft te worden. We eten er domweg een kleiner filetje en een kleiner pootje door. Dat scheelt zomaar 10-15% in onze vleesconsumptie. Tel uit je winst, want da's duurzaam. Vleesvervangers bereiken echt niet zo snel zoveel marktaandeel.

soja en antibiotica
In samenwerking met Solidaridad wordt Onze-niet-sterren-Kip groen gevoerd. Met nette soja. Op dit moment nog even via het 'groene stroom' principe. Het volume Onze Kip is namelijk nog te klein om de dieren die groene soja zelf te geven. Via het groene stroom principe ben je er als consument van verzekerd dat er ergens anders net zoveel 'vieze' soja wordt gecompenseerd als nodig was om jouw kip te voeden. En nog mooier, na alle gedoe over antibiotica is dit een kip die vrijwel antibioticaloos door het leven kan gaan. Winst dus, en ook alweer zoiets waar je via de sterren van de Dierenbescherming niets over hoort. Zou het daar wel snor zitten? Je weet het niet als consument. Ik hoop het. Maar ik weet het niet. Er staat niets over in de normen. En ook al niet over het voer en de mate waarin dat 'duurzaam' zou moeten zijn.
Dit niet-sterren kipje heeft dus onvermoede accessoires, maar de Dierenbescherming wil er niet van weten.

meer geluk voor meer beesten
Alle beesten moeten buiten. Dat zeggen ze. Waarom weet niemand precies en het is slecht voor de volksgezondheid. Je kunt er nl. enge beestenziektes van krijgen. Van vogelgriep tot Q-koorts. Maar er is nog iets . Albert Heijn moet straks zijn riante binnenstallen ombouwen. Die beesten gaan dan binnen terug naar Volwaardmaten (31 kg dieren per m2 in plaats van de huidige 25 per m2) en moeten dan buiten onder een Volwaard-afdakje kunnen. Als we alle kip in Nederland zo willen houden, kunnen we meteen ophouden. Dan moeten alle stallen plat en opnieuw gebouwd worden. Dat kan niet, want daar is in de kippensector allang geen geld meer voor.

Daarom is een binnenkip, die wat korter leeft en zorgt voor een wat kleiner filetje en een dito pootje een prima idee. Je kunt er binnen een week de helft van Nederlands kippenproductie (dik vierhonderdmiljoen dieren) blij mee maken volgens de hierboven zojuist beschreven normen. Het kost weinig extra en levert snel heel veel op. Dat zorgt voor blije boeren, blije kippen en blije consumenten.

Focus versus A
Wat kost die kip? Minder dan Puur & Eerlijk en minder dan Volwaard. En omdat hij een beetje jonger is, is-ie ook nog een beetje malser. 'Onze kip' kan dus een volkse betere kip worden.
Kip zonder sterrenkak, maar met meer accessoires. De Ford Focus die minstens zo goed als die te dure Mercedes A.

Ik heb Interchicken gevraagd of lezers die denken dat dit verhaal te mooi is om waar te zijn, mogen komen kijken. Dat mocht. Laat maar horen of je dat wilt. We hopen dat de Dierenbescherming dan ook meekomt om uit te leggen waarom 'Onze Kip' geen ster krijgt, terwijl hij er misschien anderhalve verdiend. Misschien zijn we wel toe aan een nieuw sterrensysteem.

image
Dit artikel afdrukken