Van de Dierenbescherming kreeg hij geen ster. Toch is hij vrijwel net zo goed als de bijna verdwenen Volwaard en zijn opvolger, de binnenscharrelvleeskip die Puur & Eerlijk heet bij Albert Heijn. Beter zelfs. Want het beest eet groene soja en is zo'n beetje antibiotica-vrij. Daar hoor je de Bescherming niet over. Die hebben het over wat ruimte meer of minder en het traaggroeiende ras. Nou, dat laatste is hetzelfde en de ruimte is gelijk aan die binnenruimte van de Volwaard die ook onder een kaalgeschrobbeld afdakje mag.
We hebben het over de kip die afgelopen weekend tot Nederland kwam via de folders van C1000. Ze zijn er trots op, want ze zeggen dat'ie van hun is. Onze Kip, heet'ie maar hij is van iemand anders.
De C1000 duurzame kip zonder ster komt van Interchicken uit Bodegraven. Ze verpakken er kip. Ze deden al in betere kip toen niemand zich nog realiseerde dat het ook anders kan en importeren nog altijd de gelukkigste kip die er is, de Franse Label Rouge (spreek uit: Llaabelroezje en niet Lebel Roesj). Dat beest mag naar buiten en mag echt torretjes eten. Uw - inmiddels zeldzaam geworden - Volwaardvleeskip rent iedere dag hoopvol naar buiten om daar ... alweer niets van zijn of haar geding te vinden. Zelfs uw driesterren Rondeeleierenkip moet het doen met kunstgras zonder torren. Maar de Label Rouge is een bofkont. Zowel rood gelabelde leggers als de vleeskippen krijgen steeds een verse buitenloop. Die beesten eten torren, kevers in plaats van af en toe een verdwaalde vlieg of mug. Dáár wil je als kip voor naar buiten. Verder maakt het misschien wel niet uit.
Bij Interchicken vertelden ze me dat Hun Kip voor 80% zo goed is als een één sterkip. Maar ook dat hij op andere punten 100% beter is. Zonder ster dus en toch beter.
ruimte, ras en een bescheidener filetje
'Onze kip' heeft net zoveel binnenruimte als een Volwaard die 1 ster krijgt, maar leeft een weekje korter en blijft dus kleiner. Daarom heeft hij in de laatste week van zijn leven meer ruimte dan een Volwaard want zelfs als ze traag groeien, groeien kippen groeien als kool. OK, hij kan niet naar buiten, maar daar staat tegenover dat Onze/Hun Kip geniet van een stal met flink wat natuurlijk bovenlicht in plaats van in een donkerdere met een uitloopje onder een afdak. De kippen krijgen strootjes om mee te spelen. Bij Volwaard (31 kg dieren per m2 binnen, met uitloop) of Puur & Eerlijk (25 kg dieren per m2 binnen, zonder uitloop). Spelen of schuilen onder een afdakje zonder kevers, torren en wormen, waar zou de kip blijer van worden? Een knappe jongen die het weet.
'Onze kip' heeft een andere vader dan de Volwaard, maar verder is het rasverschil te verwaarlozen. Het dier krijgt er alleen een andere kleur en wat kleuriger vlees door. De moederdieren zijn even gelukkig als die van Volwaard en Puur & Eerlijk. Het gestel van het beest is even goed als dat van Volwaard zodat van borstblaren, pootproblemen en lamlendigheid vanwege de vraatzucht geen sprake is. Echt, het is gewoon een Volwaard, maar dan een weekje jonger en zonder dat afdakje buiten.
Dat kortere leven is trouwens een voordeel in meerdere opzichten. Deze kip hoeft maar 7 weken te leven in plaats van 8, zoals zijn ene sterconcurrenten. Op 7 weken maakt 1 week minder om ons te kunnen dienen heel wat uit. Het scheelt voer omdat de kip minder groot hoeft te worden. We eten er domweg een kleiner filetje en een kleiner pootje door. Dat scheelt zomaar 10-15% in onze vleesconsumptie. Tel uit je winst, want da's duurzaam. Vleesvervangers bereiken echt niet zo snel zoveel marktaandeel.
soja en antibiotica
In samenwerking met Solidaridad wordt Onze-niet-sterren-Kip groen gevoerd. Met nette soja. Op dit moment nog even via het 'groene stroom' principe. Het volume Onze Kip is namelijk nog te klein om de dieren die groene soja zelf te geven. Via het groene stroom principe ben je er als consument van verzekerd dat er ergens anders net zoveel 'vieze' soja wordt gecompenseerd als nodig was om jouw kip te voeden. En nog mooier, na alle gedoe over antibiotica is dit een kip die vrijwel antibioticaloos door het leven kan gaan. Winst dus, en ook alweer zoiets waar je via de sterren van de Dierenbescherming niets over hoort. Zou het daar wel snor zitten? Je weet het niet als consument. Ik hoop het. Maar ik weet het niet. Er staat niets over in de normen. En ook al niet over het voer en de mate waarin dat 'duurzaam' zou moeten zijn.
Dit niet-sterren kipje heeft dus onvermoede accessoires, maar de Dierenbescherming wil er niet van weten.
meer geluk voor meer beesten
Alle beesten moeten buiten. Dat zeggen ze. Waarom weet niemand precies en het is slecht voor de volksgezondheid. Je kunt er nl. enge beestenziektes van krijgen. Van vogelgriep tot Q-koorts. Maar er is nog iets . Albert Heijn moet straks zijn riante binnenstallen ombouwen. Die beesten gaan dan binnen terug naar Volwaardmaten (31 kg dieren per m2 in plaats van de huidige 25 per m2) en moeten dan buiten onder een Volwaard-afdakje kunnen. Als we alle kip in Nederland zo willen houden, kunnen we meteen ophouden. Dan moeten alle stallen plat en opnieuw gebouwd worden. Dat kan niet, want daar is in de kippensector allang geen geld meer voor.
Daarom is een binnenkip, die wat korter leeft en zorgt voor een wat kleiner filetje en een dito pootje een prima idee. Je kunt er binnen een week de helft van Nederlands kippenproductie (dik vierhonderdmiljoen dieren) blij mee maken volgens de hierboven zojuist beschreven normen. Het kost weinig extra en levert snel heel veel op. Dat zorgt voor blije boeren, blije kippen en blije consumenten.
Focus versus A
Wat kost die kip? Minder dan Puur & Eerlijk en minder dan Volwaard. En omdat hij een beetje jonger is, is-ie ook nog een beetje malser. 'Onze kip' kan dus een volkse betere kip worden.
Kip zonder sterrenkak, maar met meer accessoires. De Ford Focus die minstens zo goed als die te dure Mercedes A.
Ik heb Interchicken gevraagd of lezers die denken dat dit verhaal te mooi is om waar te zijn, mogen komen kijken. Dat mocht. Laat maar horen of je dat wilt. We hopen dat de Dierenbescherming dan ook meekomt om uit te leggen waarom 'Onze Kip' geen ster krijgt, terwijl hij er misschien anderhalve verdiend. Misschien zijn we wel toe aan een nieuw sterrensysteem.
Dit artikel afdrukken
We hebben het over de kip die afgelopen weekend tot Nederland kwam via de folders van C1000. Ze zijn er trots op, want ze zeggen dat'ie van hun is. Onze Kip, heet'ie maar hij is van iemand anders.
De C1000 duurzame kip zonder ster komt van Interchicken uit Bodegraven. Ze verpakken er kip. Ze deden al in betere kip toen niemand zich nog realiseerde dat het ook anders kan en importeren nog altijd de gelukkigste kip die er is, de Franse Label Rouge (spreek uit: Llaabelroezje en niet Lebel Roesj). Dat beest mag naar buiten en mag echt torretjes eten. Uw - inmiddels zeldzaam geworden - Volwaardvleeskip rent iedere dag hoopvol naar buiten om daar ... alweer niets van zijn of haar geding te vinden. Zelfs uw driesterren Rondeeleierenkip moet het doen met kunstgras zonder torren. Maar de Label Rouge is een bofkont. Zowel rood gelabelde leggers als de vleeskippen krijgen steeds een verse buitenloop. Die beesten eten torren, kevers in plaats van af en toe een verdwaalde vlieg of mug. Dáár wil je als kip voor naar buiten. Verder maakt het misschien wel niet uit.
Bij Interchicken vertelden ze me dat Hun Kip voor 80% zo goed is als een één sterkip. Maar ook dat hij op andere punten 100% beter is. Zonder ster dus en toch beter.
ruimte, ras en een bescheidener filetje
'Onze kip' heeft net zoveel binnenruimte als een Volwaard die 1 ster krijgt, maar leeft een weekje korter en blijft dus kleiner. Daarom heeft hij in de laatste week van zijn leven meer ruimte dan een Volwaard want zelfs als ze traag groeien, groeien kippen groeien als kool. OK, hij kan niet naar buiten, maar daar staat tegenover dat Onze/Hun Kip geniet van een stal met flink wat natuurlijk bovenlicht in plaats van in een donkerdere met een uitloopje onder een afdak. De kippen krijgen strootjes om mee te spelen. Bij Volwaard (31 kg dieren per m2 binnen, met uitloop) of Puur & Eerlijk (25 kg dieren per m2 binnen, zonder uitloop). Spelen of schuilen onder een afdakje zonder kevers, torren en wormen, waar zou de kip blijer van worden? Een knappe jongen die het weet.
'Onze kip' heeft een andere vader dan de Volwaard, maar verder is het rasverschil te verwaarlozen. Het dier krijgt er alleen een andere kleur en wat kleuriger vlees door. De moederdieren zijn even gelukkig als die van Volwaard en Puur & Eerlijk. Het gestel van het beest is even goed als dat van Volwaard zodat van borstblaren, pootproblemen en lamlendigheid vanwege de vraatzucht geen sprake is. Echt, het is gewoon een Volwaard, maar dan een weekje jonger en zonder dat afdakje buiten.
Dat kortere leven is trouwens een voordeel in meerdere opzichten. Deze kip hoeft maar 7 weken te leven in plaats van 8, zoals zijn ene sterconcurrenten. Op 7 weken maakt 1 week minder om ons te kunnen dienen heel wat uit. Het scheelt voer omdat de kip minder groot hoeft te worden. We eten er domweg een kleiner filetje en een kleiner pootje door. Dat scheelt zomaar 10-15% in onze vleesconsumptie. Tel uit je winst, want da's duurzaam. Vleesvervangers bereiken echt niet zo snel zoveel marktaandeel.
soja en antibiotica
In samenwerking met Solidaridad wordt Onze-niet-sterren-Kip groen gevoerd. Met nette soja. Op dit moment nog even via het 'groene stroom' principe. Het volume Onze Kip is namelijk nog te klein om de dieren die groene soja zelf te geven. Via het groene stroom principe ben je er als consument van verzekerd dat er ergens anders net zoveel 'vieze' soja wordt gecompenseerd als nodig was om jouw kip te voeden. En nog mooier, na alle gedoe over antibiotica is dit een kip die vrijwel antibioticaloos door het leven kan gaan. Winst dus, en ook alweer zoiets waar je via de sterren van de Dierenbescherming niets over hoort. Zou het daar wel snor zitten? Je weet het niet als consument. Ik hoop het. Maar ik weet het niet. Er staat niets over in de normen. En ook al niet over het voer en de mate waarin dat 'duurzaam' zou moeten zijn.
Dit niet-sterren kipje heeft dus onvermoede accessoires, maar de Dierenbescherming wil er niet van weten.
meer geluk voor meer beesten
Alle beesten moeten buiten. Dat zeggen ze. Waarom weet niemand precies en het is slecht voor de volksgezondheid. Je kunt er nl. enge beestenziektes van krijgen. Van vogelgriep tot Q-koorts. Maar er is nog iets . Albert Heijn moet straks zijn riante binnenstallen ombouwen. Die beesten gaan dan binnen terug naar Volwaardmaten (31 kg dieren per m2 in plaats van de huidige 25 per m2) en moeten dan buiten onder een Volwaard-afdakje kunnen. Als we alle kip in Nederland zo willen houden, kunnen we meteen ophouden. Dan moeten alle stallen plat en opnieuw gebouwd worden. Dat kan niet, want daar is in de kippensector allang geen geld meer voor.
Daarom is een binnenkip, die wat korter leeft en zorgt voor een wat kleiner filetje en een dito pootje een prima idee. Je kunt er binnen een week de helft van Nederlands kippenproductie (dik vierhonderdmiljoen dieren) blij mee maken volgens de hierboven zojuist beschreven normen. Het kost weinig extra en levert snel heel veel op. Dat zorgt voor blije boeren, blije kippen en blije consumenten.
Focus versus A
Wat kost die kip? Minder dan Puur & Eerlijk en minder dan Volwaard. En omdat hij een beetje jonger is, is-ie ook nog een beetje malser. 'Onze kip' kan dus een volkse betere kip worden.
Kip zonder sterrenkak, maar met meer accessoires. De Ford Focus die minstens zo goed als die te dure Mercedes A.
Ik heb Interchicken gevraagd of lezers die denken dat dit verhaal te mooi is om waar te zijn, mogen komen kijken. Dat mocht. Laat maar horen of je dat wilt. We hopen dat de Dierenbescherming dan ook meekomt om uit te leggen waarom 'Onze Kip' geen ster krijgt, terwijl hij er misschien anderhalve verdiend. Misschien zijn we wel toe aan een nieuw sterrensysteem.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nog een paar links met betrekking tot gentech en roundup gebruik. http://melkquotum.startpagina.nl/prikbord/read.php?1288,12837368,12837368 http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=6564
In de pootaardappelteelt is roundupschade geen onbekend fenomeen. Ook eigen ervaring daarmee. Glyfosaat, de werkzame stof van roundup, mag dan gemakkelijk afbreekbaar zijn. Maar alleen wanneer de plantdelen van de plant waarop roundup is gespoten volledig vergaan zijn. Zolang roundup in de plantdelen aanwezig is, is het het nog steeds werkzaam en nog niet afgebroken. Met dat gegeven blijkt dat boeren bij mij in de omgeving zich (nog te vaak) op dat niet genoeg afgebroken roundup verkijken en roudupschade in de volgteelten ondervinden. De praktijk zal dan zijn dat RRgewassen steeds een hoeveelheid residu glyfosaat in plantdelen behouden. En hoe zal het dan in Brazilië gaan met de notill grondbewerkingen (niet onderploegen van gewasresten)??. RRgewasresten die dan bovengronds blijven en niet snel verteren. Dan bestaat toch de kans dat er dan ophoping per m2 grond van nog niet afgebroken roundup gaat onstaan? Met nog ongewisse gevolgen lijkt mij. Eigen ervaringen met gebruik van roudup hebben mij geleerd dat glyfosaat echt niet zo onschuldig is als in het algemeen wordt beweerd. Terwijl aan de andere kant zonder restricties een spuitflacon met roundup als ultieme onkruidbestrijder in de supermarkt verkrijgbaar is. Onverantwoord volgens mij. Ik ben echt geen roudupfan en dus ook geen fan van gentech. Interchicken mag met een goede uitleg komen over RTRS anders stap ik als consument niet over naar "Onze Kip".
Zeker Patrick, daar wordt hard aan gewerkt. Al helemaal nu ook een eerste artikel in de traditionele pers is verschenen.
Ik ga voor openheid, want dat blijkt heel erg nodig. Het stukje van Loethe laat dat zien; goeie initiatieven die voor tientallen zoniet honderd miljoen dieren een groot verschil kunnen maken, kunnen maar beter niet zo gemakkelijk terzijde worden gelegd.
Er staat - grappig genoeg in de Telegraaf, vlgde week doe ik het weer bij de VPRO - ook een ander verhaal in de krant vandaag.
Maar het wordt knap verwarrend. De Telegraaf had me niet helemaal goed begrepen: Onze Kip heeft niet méér ruimte dan de Volwaard, hoewel dat in theoretische gevallen mogelijk weer wel het geval is. Wat zijn normen toch moeilijk. En arbitrair en wat nemen wij journalisten ze serieus omdat zg. duidelijke normen wel betekenis in de communicatie blijken te hebben maar nauwelijks inhoud als je er een beetje beter naar kijkt. Onderwijl ploffen een paar honderd miljoen kippen vrolijk verder.
@Peter Jens 17:24
Dank voor je antwoordt, en je mening.
Ik hoop dat ik vrij ben in mijn mening ook.
@Dick, goed dat je je hart lucht.
Ik had je al verteld dat ik dan in Polen zit, dus dat zou je prima kunnen rijmen lijkt me.
Ik heb meningen en oordelen idd, maar is dit niet een forum om je mening te ventileren dan Dick?
Of moet er gereageerd worden volgens een consensus of regels of volgens een bepaalde toon zoals Josien dit wenst?
Misschien zou de redactie van Foodlog scheppend kunnen optreden en dingen kunnen verduidelijken, hoe, wie wel, en wie niet wat mag zeggen, en op welke toon er iets gezegd mag worden en wat men mag vinden en schrijven?
Ik hoop dat je het prima vindt dat ik reageer op je reactie van 21/05 16:21 ?
Lijkt me prima dat Interchicken inmiddels wat kritische vragen bij de Dierenbescherming heeft gedeponeerd.
Houdt je ons op de hoogte van de antwoorden van de dierenbescherming en de communicatie tussen Interchicken en de dierenbescherming?
Ik denk dat je dat toch al wel van plan was, en is prima natuurlijk.
Ik neem aan dat Interchicken zelf ook nog bezig is met het beantwoorden van mijn kritische vragen?
Want het zou raar staan dat Interchicken wel kritische vragen stelt aan andere partijen over een product dat ze zelf in de markt zet (Onze Kip), maar geen vragen van consumenten beantwoord over hun nieuwe product dat ze zelf in de markt zetten namelijk 'onze kip'?
Dit geldt ook voor Solidaridad omdat ze onderdeel vormen van het concept "onze kip", lijkt me dat zij ook nog kritische vragen zullen gaan beantwoorden?
Kun je dat ook monitoren of ze dat doen?
@patrick: de toen geldende mores was dat er historische posities ingenomen waren die gericht waren tegen de eerste generaties gentech. Vooral tegen die gentechnologie die ontwikkeld was om gewassen pesticiden resistent te maken. Die toepassing vond ik toen, en nu, een onzalige ontwikkeling. Ik heb scheppend opgetreden door de discussie meer te laten gaan over kwekersrecht en octrooirecht. Ook bij andere onderwerpen heb ik dilemma's van de (biologische-) landbouw getoond. Dat er ooit een co-existentie overeenkomst was getekend was een nare erfenis die weinig manoevreerruimte bood.
Ik kon me tegelijkertijd, en -nog steeds- situaties voorstellen waarin lokale gemeenschappen gezamenlijk met biotechnologiebedrijven genetisch materiaal modificeren waarmee goed gedaan wordt, en ik begrijp niet waarom we witte en rode gentech wel de kans geven (sterker nog we eisen het onderhand) en groene gentech niet. Dus: Patrick, ik ben niet a priori tegen genetische modificatie van ook voedsel. Echter: Er kan nog een heleboel verbetering in alle vormen van landbouw en voedselproductie bereikt worden door het toepassen van gekende technologie zonder genetische modificatie.
Duidelijker dan dit kan ik het niet maken. Nogmaals, ik zou soms best willen dat ik faliekant ergens tegen of ergens voor kan zijn op dit forum. Maakt dingen veel makkelijker.
En nu weer terug naar de kip van C1000...
Patrick, mij moet iets van het hart. Je blaast hier hoog van de toren met meningen en oordelen. Je gebruikt hier grote woorden om LTO en CBL en nog anderen te duiden. Niettemin heb je op een avond waarop je kunt laten zien wie je bent en hoe je eruit ziet iets belangrijkers te doen. Hoe moet ik dat rijmen?