Een voorbeeldje uit Nederland. De Nederlandse volksopstand tegen de megastallen spreidt zich van provincie tot provincie. De media voeden het debat met graagte. Van de weeromstuit besloten de boeren in Brabant maar in zee te gaan met Wakker Dier, dat ieder beest buiten wil laten lopen. In Nederland zijn dat er jaarlijks 450 miljoen, midden in het meest dichtbevolkte gebied van de wereld. Zelfs bij een - economisch onhaalbare - inkrimping van de veestapel tot een derde is dat een illusie. GroenLinks deed begin deze maand een voorstel dieren een bij wet verplicht recht op vrije uitloop te geven. En we vinden het normaal.
Laten we het wetenschappelijk en koelbloedig zeggen: of alle beesten gaan eruit (naar plekken waar ze niet buiten zullen worden gehouden, tant pis - dat is de consequentie) of alle beesten gaan naar binnen. Daar zit niks tussen, dus hou 'es op met dat al dat pseudo-intellectuele en politieke geouwehoer.
PS: een procentje van al die beesten mag natuurlijk wel blijven als ze buiten moeten, maar waar hebben we het dan over? We hebben het doodsimpel over het afschaffen van een economische sector, net zoals we ooit besloten de scheepsbouw maar af te drijven omdat er niets meer aan te verdienen viel. Het werkelijke besluit dat hier genomen moet worden is: willen we nog op de een of andere manier zelfvoorzienend zijn in onze voedselproductie, te ja of te nee. Voorlopig wordt bij implicatie gekozen voor een luid "neen". Zeg dat eens hardop en laten we het dan gaan hebben over wat dat over een jaar of 20 gaat betekenen. Dan zullen de voedseltekorten in de wereld voelbaar worden en de prijzen pas echt flink gaan stijgen. Met alle gevolgen voor onze economie, want dan gaat de prijs van een brood en spruit pas echt concurreren met die van je mobieltje en je vakantie. De serieuze productieketens zullen dan verhuisd zijn, want Rotterdam en Antwerpen verliezen hun functie in de aanvoer van grondstoffen en verwerking en de verwerking van de daaruit resulterende mega-reststromen tot dierenvoer. Daar zal tegen die tijd alleen nog kant-en-klaar product worden aangevoerd. Hier zal alleen nog stervensduur vers te koop zijn. Mensen met een lapje grond zullen weer rijk zijn, want zij kunnen hun eigen spul verbouwen en een varken en paar kippen houden. Voor vleesvervangers is geen geld meer en de consumptie van vlees zal weer ouderwets bescheiden proporties aannemen. Wie kan, wordt weer eigen boer, net als in vroeger tijden hier en nu nog steeds in de Derde Wereld. Lokale voedselsystemen, zo heet dat in modern ambtenarenjargon. Eigenlijk wel geweldig, want het zal afgelopen wezen met vraatzucht en overconsumptie. Op alle terreinen. Eindelijk 'duurzaam'. Maar realiseer je tegelijk dat voedsel de nieuwe olie is, waar het op aarde om gaat draaien.
Nogmaals, het zijn allemaal keuzen. Maar benoem ze bij hun wetenschappelijke en koelbloedige naam. Dan weten we waar we het over moeten hebben.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
my eyes heeft in juni en juli 2009 een verkennend onderzoek uitgevoerd om te kijken hoe het creatieve proces beter kan worden benut met mogelijkheden voor zowel de natuurontwikkeling als voor innovatieve ontwikkelingen in de agrarische domeinen.
Meer specifiek vertaalt zich dit in de volgende vragen:
1. Waar liggen de diepere oorzaken van de ontstane tegenstellingen?
2. Wat zijn beperkende elementen voor succesvolle cocreatie?
3. Zijn er mogelijkheden voor het tot stand brengen van een win-win situatie voor alle betrokkenen, en zo ja op welke wijze?
Lees de samenvatting van het onderzoek en resultaten op: http://tinyurl.com/66ha3rv
Dat klopt. Van mij mag je dimensioneren - en een recht op 'afval' geven - binnen wat we Noord-West Europa noemen. Ik vertrouw de Duitsers, Belgen en Noord-Fransen wel ;-)
Da's inclusief het Ruhrgebied. Ik heb het over NL. Die Duitsers kunnen het zelf wel.
Paul, jouw collega varkenshouder Martin Houben uit Noord-Limburg - een van de grootste van ons land - verzekerde me dat Ndl. varkenshouderij geen enkel probleem heeft om zelfs bij de huidige omvang voor 80% lokaal te sourcen. 20% komt van elders, en dan nog met name omdat we dankzij handelsakkoorden en subsidies ervoor gezorgd hebben dat we hier vnl. koolhydraatrijke ipv eiwitrijke gewassen verbouwen.
'Lokaal' betekent in een omtrek van 200km. Als hij liegt, lieg ik in commissie. Ik wil het graag een keer uitzoeken. Als ik een keer 2 maanden vrij heb of iemand me 2 maanden ervoor vrij wil houden.
Overigens: sinds ik Houben sprak pleit ik voor 'dimensionering'. Als er iets uit de hand gelopen is (en idd, waarom telen we hier lokaal vrijwel uitsluitend graan voor de beesten?) moet dat teruggedrongen worden zodat vlees de waarde krijgt die het heeft. En uiteraard is het ook niet zo dat maar 1 beestensoort alle resten moet kunnen krijgen. Ook daar zijn verstandige verdelingen in nodig, naar rato van de opbrengsten.
Dick, je overdrijft. De ontwikkelingen zullen anders zijn. De intensieve veehouderij sleept meer voer aan als alleen de restproducten van de voedsel en genotsmiddelen-industrie. De functie van het varken en de kip als restverwerker is uit de klauwen gelopen.
Bij het verdwijnen van bijv de helft van de industriële veehouderij zal de melkveehouderij die ruimte overnemen en in dezelfde val lopen als hun verdwenen soortgenoten. Waarbij aangemerkt dat veel varkenshouders van oorsprong geen boeren waren maar in de zestig en zeventiger jaren van de vorige eeuw, werkloosheid, bouwvakkers, een bedrijf gestart zijn. De tweedeling die er nog steeds heerst bij de boerenorganisaties tussen akkerbouw, melkvee enerzijds en intensieve veehouderij anderzijds heeft daar een belangrijke voedingswortel.