Paniek. Nou, een beetje dan. Kaasboer Stalenhoef in de Utrechtse Twijnstraat heeft sinds kort de nieuwe oer-Hollandse Brassica-olie in de winkel. Het is olie van die mooie gele koolzaadvelden die je binnenkort weer ziet. Niks olijfolie meer, schreef Jeroen Thijssen van Trouw een tijdje geleden. Dus koolzaadolie zei Stalenhoef. Want het was zo gezond. Olie vol omega-drietjes.

De kaasboer was dolblij. Een lekker, gezond en nog eens Nederlands product ook. Het zou bovendien geschikt zijn om op hoge temperaturen mee te bakken of wokken.

Ze hadden het schap koud ingericht, of er kwam een mevrouw de winkel binnen. Ze vertelde dat je omega-drietjes helemaal niet moet verhitten. Dan zouden ze geen bal meer waard zijn en misschien zelfs juist wel niet goed.

De kaasboer - ook een dame - vroeg me wat ik ervan dacht. Ik gaf mijn beste foodlog-kennis ten beste. Die mevrouw heeft gelijk: instabiele vetten zoals die omega drietjes verhit je liefst niet, want daar kunnen ze minder goed tegen.

Ze vroeg het de makers van Brassica, die haar vertelden dat hun olie te verhitten is tot 180 graden Celcius. De olie met de naam "Rotisserie" zou door het hoge oliezuurgehalte lange tijd verhit kunnen worden en heel erg geschikt zijn voor langdurig braden en frituren. Voorts lieten de Hollandse oliemannen wetendat Brassicaolie duidelijk anders is dan 'oliesoorten die geraffineerd zijn. Onze olie is heel zuiver en we persen er ook niet alle olie uit het zaad omdat anders de temperatuur te hoog oploopt tijdens het persen.' Dus het mag toch niet te heet worden. Nou snap ik er niks meer van.

Welke vetzurenspecialisten die hier meelezen kunnen ons kunnen vertellen hoe het echt zit? Hebben we nog wat aan de gezonde omega-drietjes uit de olie waarmee we bakken en wokken?
Dit artikel afdrukken