Unicum in de culinaire journalisterij. In de dagelijkse kookrubriek van de Volkskrant doet ene M.H aan de lezer mededelingen over gedoe ter redactie.

"We dronken ons eerste kopje espresso, Onno was net begonnen met het voorlezen van het weekmenu, toen de postkoker in onze Volkskeukenkelder trilde en er een pakketje uit plofte. Bericht van boven. Iemand had in de redactievergadering geroepen dat de Volkskeuken verloedert: veel te humoristisch, te persoonlijk, weinig informatie, rommelige recepten.
De schrik zat er meteen goed in, want het is tenslotte crisis, en NRC Handelsblad heeft zijn receptenrubriek ook al de deur uit gedaan. Onno riep dat hij verhaal ging halen bij de hoofdredacteur en beende woest de kelder uit, ons in vertwijfeling achterlatend. Loethe begon zachtjes te huilen, Pay-Uun sloeg de handen voor het gezicht. Ook ik moest even steun zoeken op mijn fornuis. En al die lieve brieven dan, prevelde Marie-Louise, die sturen onze lezers toch niet voor niks? Alleen Sylvia scheen het niet te deren: zij had dit de afgelopen jaren wel vaker meegemaakt.Inmiddels was Onno teruggekeerd, nog steeds ziedend. Hij riep op tot actie: deze week alleen nog oervervelende verhalen en gortdroge recepten, dat zou die mannetjes daarboven weleens leren. Het plan werd juichend ontvangen, behalve door mij, want wat moest ik dan met die fantastische kwartels die ik een nacht eerder in de marinade had gelegd? Niet wat je noemt een gortdroog recept, al was het maar vanwege die gevederde kopjes die aan kwartels zitten en waarmee ik kippenvriend Loethe 's ochtends nog ontzettend had laten schrikken.
Snijd de kopjes van de kwartels en jaag iemand de stuipen ermee op het lijf."




Dit artikel afdrukken