Mogelijk niet. Toch is het je beste nieuwe vriend. ANDI is een hippe hit in Engelstalige landen. De biologische eetwinkelier WholeFoods gebruikt hem om ons te vertellen wat u moet eten. ANDI staat voor Aggregated Nutrient Density Index. Het begrip is uitgevonden door de Amerikaanse Dr. Joel Fuhrman die er meteen een pyramide van maakte. Het systeem geeft aan hoeveel nutrienten er in je eten zitten. Als je het leest wordt het je meteen duidelijk: je moet mosterd en kool eten (1000 nutriënten per calorie), geen vlees (bison is dan nog het beste), nog minder kaas en al helemaal geen gerijpte. Met de laatste producten zit je nl. maar op een nutriënt of 30 per calorie.

Vraag aan foodlog.nl: weet u wat u nutriënten per calorie zijn en of het wel gezond is om het tellen van calorietjes te laten? Eén ding weet ik zeker: ons Voedingscentrum doet er voorlopig niets mee. Nog een vraag daarom: waarom weet ik dat zo zeker?

Volgens Michael Pollan - ook populair onder mensen die voornamelijk planten eten - moesten we af van het 'nutrionisme'. Zo noemt hij al dat gekijk naar en gemekker over wat er nou precies in je eten zit aan 'stofjes'. Eet gewoon gevarieerd, veel plantaardig en vers bereid, zegt Pollan.
Fout. Van Fuhrman moeten we weer 'nutrarians' worden. Tis wel ingewikkeld, want je moet om te beginnen al weten wat al die 1000 nutrientjes inhouden. Je hebt er maar zo een stel dubbel en dat zorgt bij mij al meteen voor een berg ongezonde stress.




image
Dit artikel afdrukken