Afgelopen zaterdag was ik op bezoek bij Het Rondeel. Een nieuwe, ronde kippenstal voor 30.000 leghennen waarvan de eerste in Barneveld staat. Een eierkippenstal dus. Binnen zitten de kippen in een high tech eierlegsysteem met lopende banden en automatisch strontafvoer. In een hoge met goed doorschiijnend doek overdekte ruimte kunnen ze op z'n zeskommazevenen per vierkante meter scharrelen op groen kunstgras waarop graan wordt gestrooid 'om de dames bezig te houden'. Ook al kunnen ze niet naar buiten en hebben ze geen echt gras en torretjes, de Dierenbescherming geeft het Rondeel al drie sterren. Zelfs nog voor een kip kans zag er een eerste proefkakje in te leggen, laat staan een ei. De kippen nl. pas komende week zelf kijken.

Albert Heijn houdt alle eieren voorlopig voor zichzelf en scoort zo een driesterren-ei dat net een beetje goedkoper is dan een biologisch. Verder heeft nog niemand zo'n ei. Zouden de bio-eierboeren blij zijn? Alleen zij krijgen tot op heden drie sterren. De toekomst moet nog uitwijzen of het Rondeel echt die drie sterren waard is, werd me verteld. Ze kregen ze, maar er gaat er weer eentje af als blijkt dat de kippen niet zo blij zijn. De derde ster is dus als het ware een ingroei-ster. Maar het wordt er eerlijk bij verteld.

Er is iets heel aardigs bedacht en uitonderhandeld met Albert Heijn. Het zit niet in de drie sterren, maar wel in het Rondeel-ei. Het is een soort eerlijke handel. Als de voerprijs van de kippenbaas stijgt, gaat de inkooprijs voor het ei van AH omhoog.Dat is nog eens wat, want de grilligheid van de voerprijs nekt de boer het meest. Hoe maak je dat voordeel nou duidelijk in het Drie Sterren-systeem dat zoiets moois niet had voorzien en dus ook niet kan waarderen? Het is maar dat u het weet dus, want anders denkt u nog dat het alleen-maar-drie-sterren zijn.

Over een maandje ga ik nog eens kijken. Dan hebben de dames een paar weken kunnen wennen en kunnen ze me vast meer vertellen over hoe nou echt bevalt.

Onderwijl een vraag. Naast de prijs van het ei, heeft dit kippenhok nog een ander groot voordeel boven menig biologisch houderijsysteem met vrije uitloop. Je ziet het al een beetje op de foto. Wie weet het?




Update 13/4. Dit kan dankzij de beveiliging tegen roofdieren in het Rondeel niet meer gebeuren: een fazanthen in een afgesloten hok, vermoord door vermoedelijk een fret. De rover doodde de drie hennen in het Franse hok waarin ik deze foto maakte. Hj nam zelfs niet de moeite meer om deze nog op te eten.

image
Dit artikel afdrukken